Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a luat decizia ca Vlad Plahotniuc şi familia sa să primească interdicţie de intrare în SUA. Motivul, acelaşi ca şi în cazul lui Liviu Dragnea: implicare în acte de corupţie. Oligarhul din Republica Moldova şi familia sa sunt persoane implicate în „acte semnificative de corupţie”, arată comunicatul de presă.

Astfel, Vlad Plahotniuc, soţia acestuia, Oxana Childescu, băiatul său, Timofei Plahotniuc, precum şi cel de-al doilea copil minor au primit interdicţie de a călători pe teritoriul Statelor Unite. ”Decizia de astăzi transmite un semnal puternic că SUA nu tolerează corupția și e alături de poporul din Moldova în lupta lor anti-corupție”, se arată în document Departamentului de Stat, condus de Mike Pompeo.

Imediat după ce fostul Guvern din Republica Moldova, condus de Maia Sandu, a venit la putere, oligarhul Vlad Plahotniuc a părăsit ţara. El a fost dat apoi în urmărire internaţională pentru o presupusă implicare în acte de corupţie, scrie g4media.ro.

Măsură similară luată şi în cazul lui Liviu Dragnea

Pe 5 septembrie 2019, Departamentul de Stat al SUA anunţa că, din cauza „faptelor semnificative de corupție”, Liviu Dragnea „nu este eligibil pentru intrarea pe teritoriul Statelor Unite”.

Această decizie, care îi viza şi pe cei doi copii ai lui Dragnea, a fost luată în urma „informațiilor credibile pe care secretarul de stat al Statelor Unite le are în privința oficialilor guvernelor străine că sunt implicați în fapte de corupție”.

”Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic că Statele Unite sunt angajate în lupta împotriva corupției și în sprijinirea statului de drept în România”, se arăta în comunicatul oficial al biroului purtătorului de cuvânt al Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo.