Dosarul a fost deschis în luna septembrie, în urma unui denunţ depus pe numele ministrului Justiţiei, fiind începută atunci urmărirea penală in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane. 

Dosarul penal deschis pe numele ministrului Justiției Tudorel Toader sub acuzația de abuz în serviciu a fost închis la nici trei săptămâni de la data sesizării.

Procurorul General al României a deschis acest dosar, după ce Tudorel Toader a anunțat că a început evaluarea lui Augustin Lazăr.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunț, în care se preciza faptul că Toader ar fi făcut abuz în serviciu în momentul în care a solicitat să devină notar public. Ministrul a declarat atunci că această solicitare a venit în urma faptului că el a fost judecător CCR și pentru acest lucru el nu trebuie să susțină vreun examen pentru a intra în notariat.

Procurorii de la Parchetul General au constatat că fapta nu există.

„Adevărat este că am făcut solicitare de a deveni notar public. În ce bază am făcut solicitarea? În baza legii. Care lege? Legea Curţii Constituţionale, care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecător constituţional, la cerere, fostul judecător se poate face notar sau avocat, evident definitiv, fără examen. Prin urmare, solicitarea către Uniunea Notarilor am făcut-o în baza legii, a acestui articol 69 alineat 4 dintr-o Lege 168 care modifică Legea 47/1992 a Curţii Constituţionale. Am solicitat în acelaşi timp dobândirea calităţii de notar public, în acelaşi timp, repet, şi suspendarea din funcţie; permite legea, legea notarilor, pentru că altfel aş fi intrat în incompatibilitate”, spunea atunci Tudorel Toader.