România, codașă la vaccinare

Medicul român Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a atras atenția asupra faptului că România se află pe ultimele locuri la nivel internațional în ceea ce privește rata de vaccinare. Această constatare a fost prezentată în contextul discuțiilor despre strategia de vaccinare a Ministerului Sănătății.

O observație importantă făcută de medic se referă la faptul că în 12 din cele 27 de țări ale UE, vaccinarea este obligatorie, în timp ce în România au doar un grad de recomandare.

„Lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătății face, cum era de așteptat, valuri în societatea românească. Poate că este bine să știm câteva date concrete, obiective despre situația reală. În Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinare (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare).

Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri. În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie”, a scris medicul Dorel Săndesc pe rețeaua de socializare.

La același nivel cu țări din Africa și din Oceania

În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel international, laolaltă cu țări din Africa și din Oceania, mai anunță medicul român.

„Într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee!

Dintre țările din spațiul European, cele mai apropriate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră”, a mai transmis președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate, a precizat Săndesc.

„Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, a fost întrebarea din finalul mesajului transmis de cunoscutul medic.