Creșterea este pusă pe seama intrării în vigoare a noii legislații privind reautorizarea Centrelor de Monitorizare și Răspuns la Alarmă (CMRA) care impun firmelor care dețin astfel de infrastructuri să investească masiv în amenajări și dotări de ultimă generație în conformitate cu standardul european în materie și, de asemenea, ca urmare a creșterii costului salarial în contextul majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.

„Datorită creșterii constante a costurilor cu forța de muncă, se va recurge din ce în ce mai mult la soluții tehnice de înlocuire a personalului cu tehnologia. În consecință, vor dispărea din ce în ce mai multe locuri din servicii și chiar producție; de asemenea, se va reduce numărul investițiilor cu capital privat în aceste sectoare economice care nu mai pot oferi randamente atractive pentru investitori“, previzionează liderul FSS.

Contracția investițiilor private ar putea fi compensată de investiții în sectorul public, cum ar fi accelerarea construcției de autostrăzi, spune Gabriel Badea.

„Petrolul se va menține în continuare la un nivel scăzut de preț, iar scăderea prețului petrolului corelată cu reducerea subvențiilor, va diminua interesul pentru proiectele în sectorul energiei regenerabile. Multe proiecte aflate în diverse stadii de realizare vor fi abandonate, nu se vor mai demara proiecte noi“, concluzionează acesta.

Badea și-a exprimat așteptările în cadrul proiectului Pro-Gnosis, inițiat de DC Communication. Proiectul, aflat la a doua ediție, este o interpretare într-o cheie modernă a obiceiurilor din Noaptea de Sf. Andrei când, conform tradiției, cerurile se deschid și permit oamenilor să arunce o privire către tainele viitorului.