Cineastul James Redford, fiul legendei divertismentului Robert Redford, a murit la vârsta de 58 de ani, transmite USA Today.

Soția sa, Kyle Redford, a deplâns pierderea soțului ei pe Twitter și a declarat pentru The Salt Lake Tribune că soțul ei a murit ca urmare a cancerului. Cancerul a fost descoperit în noiembrie anul trecut, când James Redford, cunoscut sub numele de Jamie, aștepta un transplant de ficat.

„Jamie a murit astăzi. A trăit o viață frumoasă și a fost iubit de mulți. Ne va fi profund dor de el. Ca soție a sa de 32 de ani, sunt foarte recunoscătoare pentru cei doi copii spectaculoși pe care i-am crescut împreună. Nu știu ce am fi făcut fără ei în ultimii 2 ani „, a postat pe Twitter Kyle Redford.

James Redford a fost activist de mediu și filantrop, precum și cineast. S-a specializat în filme documentare, iar primul sa realizare ca regizor, „The Big Picture: Rethinking Dyslexia” din 2012, a fost inspirat de fiul său, Dylan, care s-a luptat cu dislexia în liceu, potrivit Tribune.

Cindi Berger, publicist de foarte mult timp pentru Robert Redford, a emis o declarație către USA Today exprimându-și tristețea și cerând intimitate pentru Redford și familia sa.

„Durerea este incomensurabilă odată cu pierderea unui copil. Jamie era un fiu iubitor, soț și tată. Moștenirea sa trăiește prin copiii săi, prin artă, film și pasiunea dedicată conservării mediului înconjurător”, a scris ea. „Robert Redford deplânge cu familia sa în acest moment dificil și cere intimitate.”

În 2005, James și Robert Redford au cofondat Centrul Redford, care „folosește filme și mijloace media de impact pentru a accelera justiția de mediu și pentru a găsi soluții”, potrivit site-ului său web. Aceasta include producția, finanțarea și sponsorizarea filmelor „care prezintă indivizi, comunități și organizații care iau măsuri pentru protejarea și restaurarea planetei”.

Directorul executiv al Redford Center, Jill Tidman, l-a lăudat luni pe James Redford într-un tweet format din cinci părți, numindu-l pe cofondatorul centrului „inspirația noastră și prietenul nostru”.

„Odată cu Jamie a venit dragostea și bucuria. El a abordat tot ceea ce a făcut cu bunătate și căldură și o deschidere care s-a răspândit ușor și la alții”, a scris Tidman. „În calitate de cineast, scriitor și activist, Jamie a fost inspirațional. Ca tată, soț, frate, fiu și prieten pentru atât de mulți – a fost un susținător devotat, mereu plin de speranță.”

Potrivit revistei People, James Redford a avut probleme de sănătate încă din copilăria sa și a primit două transplanturi de ficat în 1993.

James, născut în 1962, a fost al treilea din cei patru copii născuți de Robert Redford și de fosta sa soție, Lola Van Wagenen.

Alte documentare pe care le-a regizat includ: „Toxic Hot Seat” (2013); „Paper Tigers” (2015); „Resilience” (2016); și „Happening: A Clean Energy Revolution” (2017). Cel mai recent film al său, „Playing for Keeps,” care analizează beneficiile jocului pentru sănătate, a avut premiera în această lună la Festivalul de Film Mill Valley. Kyle Redford a declarat pentru Salt Lake Tribune că a reușit să promoveze acel film de acasă.