Prima inimă robotizată din lume este în curs de dezvoltare. Listele de așteptare pentru un transplant de inimă ar putea să dispară pentru totdeauna. Inima hibrid va fi fabricată din mușchi și senzori artificiali, iar apoi învelită în țesut uman cultivat în laborator. Se pare că, acest transplant se va face pentru prima oară în 2028.

Echipa din spatele acestei cercetări susține că ar putea pune capăt nevoii de transplanturi de la oameni morți și să salveze mii care mor pe listele de așteptare la nivel global. Profesor Jolanda Kluin, de la Universitatea din Amsterdam, a declarat: „Singurul tratament pentru insuficiența cardiacă în stadiu final este înlocuirea”, potrivit mirror.co.uk.

Cea mai bună soluție pentru insuficiența cardiacă

„O inimă hibridă ar putea crea prima soluție pentru insuficiența cardiacă în stadiu final.”

Inima va fi condusă de fluid sau de aer și alimentată de electricitate. Energia electrică va fi transferată fără fir de la o sursă de energie apropiată purtată în hainele pacientului.

O baterie mai mică va fi, de asemenea, implantată în interiorul pacientului, care va alimenta inima „timp de o oră sau mai mult dacă fac duș sau merg să înoate”.

Cercetările finanțate de UE au demonstrat deja că tehnologia este posibilă. Dispozitivul, în prezent brevetat, va fi testat pentru prima dată la un animal în următorii cinci ani.

Au fost făcute încercări anterioare de a dezvolta o inimă robotizată în Franța, unde un bărbat de 76 de ani a murit în 2014 la două luni și jumătate de la operația sa. Aceasta a fost realizat dintr-un material asemănător unui burete numit poliuretan și celule din inima unei vaci.