Premieră medicală încununată cu succes. Primul transplant de inimă artificială la un copil

Primul astfel de transplant inimă artificială din România la un copil a fost realizat în premieră la Târgu Mureș.

Cu ajutorul medicilor din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş un copil trăiește în prezent cu o inimă artificială.

Horaţiu Suciu, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului, a transmis un mesaj pe rețelele de socializare despre această premieră românească.

El a dezvăluit că pacienta este o adolescentă în vârstă de 17 ani.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă.

Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit.

Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil”, a anunțat prof. dr. Horaţiu Suciu Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş

Transplantul a fost realizat cu asistența unui medic din Belgrad

Doctorul Horaţiu Suciu a profitat de ocazie pentru a mulțumi celor care au participat la acest succes. Printre aceștia au avut un aport deosebit echipa IUBCvT Târgu-Mureș, dar și profesorului Putnik din Belgrad. Acesta din urmă a asistat la intervenție.

În mesajul transmis pe rețelele de socializare aflăm și că Târgu Mureș va avea un nou sediu pentru Institutul Inimii:

„Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii.

Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea.

Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină”, este finalul mesajului postat de medicul Horaţiu Suciu.