Horst Eckel, ultimul supravieţuitor al echipei Republicii Federale Germania, campioană mondială în 1954, a decedat la vârsta de 89 de ani, a anunţat vineri Federaţia germană de fotbal (DFB), citată de Reuters.

Eckel a fost unul dintre cei doi fotbalişti germani care au evoluat în toate cele şase meciuri de la Cupa Mondială 1954 şi a fost cel mai tânăr jucător al finalei, câştigată cu 3-2 de echipa sa în faţa Ungariei, ce era mare favorită.

Miracolul de la Berna

Victoria a devenit cunoscută în Germania ca „miracolul de la Berna”. În faza grupelor, Ungaria învinsese RFG cu 8-3. Acest prim titlu mondial câştigat de Mannschaft a fost un moment important în încercarea Germaniei de a se reconstrui ca naţiune după al Doilea Război Mondial.

„La fluierul final, știam că suntem campioni mondiali. Dar nu ne-am dat seama ce a însemnat asta pentru oamenii de acasă până când am pășit din nou pe pământ german. A fost o primire grozavă”, își amintea la un moment dat Eckel.

Cu toate acestea, a fi numit unul dintre „eroii Bernei” și acest lucru l-a deranjat întotdeauna. „Am rămas o persoană complet normală”, a spus el.

Germania a câştigat de atunci alte trei Cupe Mondiale, devenind una din marile forţe ale fotbalului. Eckel, care a avut 32 de selecţii la echipa naţională.

Horst Eckel. Sursa foto: Wikipedia

A câștigat de două ori campionatul Germaniei

Fostul internațional german a debutat în prima echipă a lui Kaiserslautern în 1947, la vârsta de 15 ani. Horst Eckel a câștigat campionatul german de fotbal cu Kaiserslautern în 1951 și 1953, unde a jucat ca fundaș dreapta. Pentru această echipă el a jucat 213 meciuri. Ca jucător, Eckel era considerat asiduu și foarte abil. În plus, datorită modului său rapid de a juca, el a primit și porecla „Windhund” (ogar).

În timpul carierei sale la cluburi Eckel a jucat și pentru 1.FC Kaiserslautern și SV Rochling Volklingen.

După ce și-a încheiat cariera din fotbal, s-a recalificat alegând slujba de profesor, profesie pe care a practicat-o până la pensionare în 1997. A fost consilier pentru filmul „The Miracle of Bern”, producție a lui Sonke Wortmann despre Cupa Mondială din 1954.