Bogdan Glăvan a avertizat, într-o postare pe Facebook, că este o iluzie sa crezi ca poți impiedica circulația virusului, când, de fapt, este sa amâni deznodământul. El a vorbit în context de Germania care a instituit lockdown pentru nevaccinati. Nemtii sunt speriați de numărul în creștere de infecții, un adevărat record, și de numărul deceselor, care și el este în creștere puternică.

„Haideți sa ne dam un pas în spate, fiindcă de multe ori nu vedem pădurea din cauza copacilor. Sa ne uitam comparativ la Marea Britanie. De la începutul pandemiei UK a permis un număr mai mare de infecții și a înregistrat valuri mai mari de decese. Germania a reprimat mai puternic pandemia. Insa acum aceasta își ia revanșa. Stați sa vedeți unde va ajunge valul deceselor, va propun sa revedem aceste grafice peste 2 săptămâni”, a arătat Bogdan Glăvan.

Nimeni nu se poate feri de virus, nimeni nu poate trișa

În opinia sa, este pur și simplu o iluzie sa crezi ca poți impiedica circulația virusului.

„Tot ce faci, de fapt, este sa amâni deznodământul. În final toată lumea se infectează oricum. Iar cei vulnerabili vor ajunge în spital, unii vor muri. De asta este atât de important sa ii ajuți sa înfrunte infecția prin vaccinare – asta este tot ce contează cu adevărat, singurul bun durabil pe care îl poate livra politica de sănătate publică. Si cam asta e toată povestea. În rest, multa gălăgie și multa dezbatere pe detalii. Multa isterie și multe telenovele, mult marketing și multa propaganda. În mare, însă, istoria se scrie la fel peste tot: nimeni nu se poate feri de virus, nimeni nu poate trișa”, a subliniat acesta.

El a susținut că România a eșuat în protejarea persoanelor vulnerabile.

„Este și răspunderea lor, desigur, dar este și răspunderea autorităților. Din acest motiv, nu din altul, am fost intr-adevar, „idioti””, a scris Bogdan Glăvan.

Măsuri radicale luate de Germania

Trebuie spus că Germania a impus lockdown pentru persoanele nevaccinate. Autorităţile germane au stabilit măsuri de protecţie mai stricte pentru cele 16 landuri federale. Doar cei care au certificatul verde vor avea acces în baruri, restaurante, cinematografe sau în zonele de agrement. Pentru cei nevaccinaţi, accesul va fi interzis inclusiv în majoritatea magazinelor, în timpul sezonului de Crăciun. Iar numărul persoanelor din afara propriei gospodarii, cu care pot interacţiona, va fi limitat la maximum două.

Varianta Omicron provoacă mare îngrijorare. Până acum, aproape 69% din populația Germaniei s-a vaccinat cu schema completă. Mai nou, și personalul din farmacii va putea administra seruri anti-COVID. Iar anul viitor, vaccinarea ar putea deveni obligatorie în această ţară.