Doliu uriaș în lumea filmului

Lina Wertmüller, cunoscuta regizoare și scenaristă italiană, s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, la casa sa, avându-i alături pe cei dragi. Tragicul anunț a fost făcut de presa italiană, care mai scrie că aceasta a făcut istorie în 1976, atunci când a devenit prima femeie nominalizată la Oscar pentru regia filmului ”Seven Beauties”.

Născută la Roma, Lina Wertmüller a spus că, în copilărie, a fost exmatriculată din zeci de şcoli catolice şi a dezvoltat din primii ani o pasiune pentru benzile desenate, în special „Flash Gordon”, şi teatrul sovietic. Prin prieteni a ajuns să îl cunoască pe cineastul Federico Fellini, care i-a devenit în scurt timp mentor.

Federico Fellini a angajat-o pe Lina Wertmüller ca asistent de regie pentru „8½”, în 1963, acelaşi an în care ea a regizat primul lungmetraj, „The Basilisks”, care i-a adus primul premiu pentru regie la Locarno.

Ulterior, în 1972, şi-a făcut debutul la Cannes, cu „The Seduction of Mimi”, satiră despre libidoul masculin, şi a revenit anul următor cu „Love and Anarchy”.

În 1975, a lansat „Swept Away”, care a fost refăcut după 27 de ani de Guy Ritchie şi Madonna. Dacă producţia originală a lui Wertmüller i-a adus aprecierea criticilor şi premii, inclusiv din partea New York Film Critics Circle, remake-ul a fost considerat un eşec.

Nominalizare la premiile Academiei americane de film

La scurtă vreme după lungmetrajul „Seven Beauties”, care relatează experienţa unui soldat italian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au apărut mai multe nominalizări la premiile Academiei americane de film.

A ratat premiul, ce a fost câştigat de John G. Avildsen, pentru „Rocky”, însă a intrat în istorie ca prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie. Ultimul lungmetraj regizat de ea a fost „Too Much Romance… It’s Time for Stuffed Peppers” (2004).

În 2019, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame şi un trofeu Oscar onorific pentru realizările în cinematografie.