Doliu în Japonia! A murit cel care a popularizat Sudoku. S-a stins din cauza cancerului biliar

Maki Kaji, numit drept părinte al jocului Sudoku, a murit la vârsta de 69 de ani, potrivit informațiilor transmise de editura pe care a fondat-o, preluate de aljazeera.com

„Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă”, este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli.

A fost răpus de cancer

De asemenea, editura fondată Maki Kaji a transmis că acesta s-a stins din viaţă în ziua de 10 august, din cauza cancerului biliar. Amintim că conceptul original al jocului, pătratul latin, a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.

Descoperirea unui nou puzzle este „ca şi cum ai descoperi o comoară”, a explicat Maki pentru BBC în 2007. Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei „cifrele trebuie să fie singure” şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin „numere solitare”.

Potrivit sursei menționate, jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.