Doliu imens în România, după ce politologul româno-israelian Michael Shafir a murit miercuri dimineață, conform unui anunț oficial.

Doliu în România miercuri! A murit unul dintre cei mai mari specialiști din țară. Pierdere imensă

Decesul politologului româno-israelian Michael Shafir a fost anunțat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Conform informațiilor, profesorul universitar era considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa Centrală și de Est din lume.

„În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa”, a transmis Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Michael Shaf era considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa centrală și de Est la nivel mondial.

„Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat.

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin <Raportul Final> în anul 2005”, se arată în informarea cu privire la decesul acestuia.

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului. De obicei, la ceremonia depunerii de coroane participă reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităților evreiești și rome și grupuri de elevi din București și județele limitrofe.

În luna octombrie a acestui an s-au împlinesc 81 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortați în Transnistria. În perioada 1941-1943, în lagărele și ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 – 118.000 de evrei locali, 105.000 – 120.000 de evrei din România.

Acțiunile guvernului Antonescu din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost îndreptate, de asemenea, împotriva romilor sedentari și nomazi. Anul acesta, se împlinesc 80 de ani la deportarea acestora în Transnistria. De-a lungul anului 1942, peste 25.000 de romi au fost deportaţi în județele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu. Peste 11.000 dintre ei şi-au pierdut viaţa în acele locuri.