A murit Anușavan Salamanian

Cunoscut ca fiind un maestru al sunetului, Anușavan Salamanian va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un profesionist desăvârșit. Astăzi este doliu în cinematografia din România, Anușavan Salamanian s-a stins dupa o carieră de 50 de ani.

Anușavan Salamanian, și-a dedicat întreaga viață cinematografiei românești. Este omul care a stat în spatele unui număr important de producții cinematografice românești. Încă din 1962 și până în 2008, când semna pentru ultima dată regia de sunet la ”Legiunea Străină”. Film regizat de Mircea Daneliuc, avându-i în rolurile principale pe Cătălin Paraschiv, Radu Ciobănașu, Radu Iacoban și Oana Piecniță.

Sunt puțini cei care-și mai aduc aminte de județul Caliacra, județ care în anul nașterii regretatului Anușavan Salamanian.

Aici se năștea inginerul de sunet Anușavan Salamanian, la 12 martie 1932, în orașul Bazargic. După terminarea studiilor primare, viitorul magician al sunetului intra la Institutul Unional de Tehnică Cinematografică din Leningrad.

Prima sa producție cinematografică importantă avea să vină în 1962, ”S-a furat o bombă” în regia celebrului Ion Popescu Gopo, coloana sonoră fiind realizată în colaborare cu un alt mare inginer de sunet român, Valentin Bude. A avut colaborari cu Sergiu Nicolaescu în producții istorice, unele dintre ele rămase ca unele din cele mai bune filme istorice. De la ”Tudor”, din 1963, și până la ”Coroana de foc”, film regizat tot de regretatul Sergiu Nicolaescu în 1990, sau primul succes internațional românesc ”Asfalt Tango” din 1996, în regia lui Nae Caranfil.

A avut 50 de ani de carieră

A murit Anușavan Salamanian. Ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani, și retras din activitate încă din 2008, aflăm că Anușavan Salamanian s a stins dupa o carieră de 50 de ani. Anunțul a fost făcut de administratorii paginii de Facebook ai Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, aceștia scriind:

”Cu nespus regret anunțăm stingerea din viață a marelui inginer de sunet Anușavan Salamanian. Născut pe 12 martie 1932 la Bazargic (astăzi Dobric, pe teritoriul Bulgariei), Anușavan Salamanian a absolvit Institutul de Ingineri Cinematografici din Sankt Petersburg.

Cu o carieră impresionantă care se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, perioadă în care a realizat coloana sonoră pentru un număr impresionant de producții cinematografice și de televiziune, Anușavan Salamanian reprezintă unul dintre cei trei piloni fundamentali ai istoriei sunetului de film românesc, alături de Silviu Camil și de Andrei Papp.

Pe 26.08.2023, la ora 10:00. trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Cimitirului Armenesc din Pantelimon (Mun. București), iar la ora 11:00 va avea loc slujba de înmormântare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”