Alagiah a lucrat pentru BBC timp de mai bine de trei decenii, prezentând în ultimii 20 de ani emisiunea „News at Six”, informează Variety.

Mai mult decât un jurnalist remarcabil

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat: ”Suntem cu toții foarte triști după vestea morții lui George. Ne gândim la familia lui în acest moment. George a fost unul dintre cei mai buni și mai curajoși jurnaliști ai generației sale, care a transmis fără teamă din întreaga lume și a prezentat impecabil emisiunile de știri. Era mai mult decât un jurnalist remarcabil, publicul îi putea simți bunătatea, empatia și umanitatea. A fost iubit de toți și ne va fi foarte dor de el.” Născut în Sri Lanka, înainte de a se muta în Ghana și apoi în Anglia, în copilărie, Alagiah s-a alăturat in 1989 BBC ca și corespondent de știri externe și apoi a devenit corespondent pentru Africa.

A acoperit campania dusă de Saddam Hussein împotriva kurzilor din Irak

A câștigat numeroase premii pentru corespondențele sale despre foametea și războiul din Somalia, la începutul anilor 1990, și a fost nominalizat la un premiu BAFTA, în 1994, pentru că a acoperit campania dusă de Saddam Hussein împotriva kurzilor din nordul Irakului. Tot în 1994, a fost numit ”jurnalistul anului” de către Amnesty International pentru reportajele despre războiul civil din Burundi și a câștigat, de asemenea, premiul Broadcasting Press Guild pentru jurnalistul de televiziune al anului. Înainte de a deveni unul dintre principalii prezentatori ai BBC „News at Six” în 2003, Alagiah a prezentat BBC „One O’Clock News”, „Nine O’Clock News” și „BBC Four News”. De asemenea, și-a prezentat propria emisiune la BBC World News timp de câțiva ani.

La un pas de moarte, în Afganistan

Informațiile și analizele sale au fost întotdeauna îmbunătățite de experiența personală. El a observat din prima clipă „vântul schimbării” din Africa, crescând în Ghana în anii 60, când speranțele erau mari pentru noile state independente. Ulterior, în calitate de corespondent străin al BBC, a raportat despre vărsarea de sânge, foametea și bolile din Africa, pe măsură ce visul african s-a năruit. Nu i-a fost teamă să comenteze problemele de rasă din Marea Britanie sau despre rolul BBC.

În 1994, George a fost aproape ucis în timp ce transmitea războiul civil din Afganistan. Aflat la ușa unui funcționar guvernamental care locuia în apropierea locului în care stătea, și-a amintit că uitase ceva acolo și s-a întors. Douăzeci de secunde mai târziu, o rachetă a distrus casa oficialului. Mai târziu, el scria: „De multe ori în Sierra Leone, Somalia, Liberia când transmiteam purtam pus o vestă antiglonț și eram pregătit mental pentru pericol. Dar aici, moartea apărea din senin. A fost un lucru foarte ciudat, destabilizator”.

În 2014, Alagiah a fost diagnosticat cu cancer intestinal

Timp de patru ani a fost corespondent al BBC pentru Africa de Sud, acoperind genocidul din Rwanda și evenimentele care au urmat, inclusiv migrația în masă și holera. „A sta în Goma (în Republica Congo) în acest moment este ca și cum ai fi transportat înapoi, într-o scenă din Vechiul Testament”, a scris el.

„În mai puțin de o săptămână, aproximativ un milion de oameni au trecut cu granița din Rwanda în Zair (acum Republica Democrată Congo). A fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru serviciile jurnalismului în 2008. În 2014, Alagiah a fost diagnosticat cu cancer intestinal în stadiul patru și a revenit la pupitrul știrilor în anul următor. El a continuat să prezinte pentru BBC și când nu a mai primit tratament. Colegiul de radiodifuziune John Simpson a postat pe Twitter acest mesaj: „Dragul nostru George Alagiah a plecat. Un prieten și un coleg mai blând, mai bun, mai perspicace și mai curajos ar fi greu de găsit”.