Doliu în România! Profesorul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, s-a stins din viață miercuri, 19 octombrie 2022, la onorabila vârstă de 73 de ani. Acesta a fost înmormântat în comuna argeşeană Domneşti, locul unde s-a născut. La funerariile sale au participat mulţi localnici, rude şi foşti colegi de şcoală şi de liceu. În faţa casei sale, este plin de coroane de flori și de buchete de flori.

„De mic copil ne dădeam seama cu toţi că va fi un om deosebit. A învăţat foarte bine, a luat mereu premiul I. Când a mers la facultate şi a început să se afirme ca om de ştiinţă, pentru noi, pentru comună, era o mândrie. Am primit vestea dispariţiei cu mare tristeţe. Nu trebuia să moară chinuit, necăjt din cauza sistemului.

A fost foarte bolnav, iar boala i s-a agravat în detenţie. Noi ştim că nu a avut nicio vină. Dispariţia profesorului lasă un mare gol pentru comuna noastră şi pentru întreaga Românie”, a declarat fostul coleg de bancă din școala generală al lui Gheorghe Mencinicopschi, relatează România TV.

În martie 2021, Gheorghe Mencinicopschi s-a confruntat cu probleme tot mai grave de respiraţie. Acesta suferea de fibroză pulmonară. Apropiații lui au spun că boala s-a agravat în perioada detenţiei, profesorul fiind condamnat în 2014, în Dosarul ”Telepatia”, la opt ani de închisoare. A ispăşit doar doi ani şi o lună, timp în care starea lui de sănătate s-a agravat considerabil. Din martie 2021, viața sa a depins de aparatul de oxigen. Nu mai era activ pentru că obosea foarte uşor.

Sursă: Youtube

Dr Doru Bădără a decedat

Vă amintim că, în urmă cu patru zile, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a anunțat trecerea în neființă a Dr. Doru Bădără, șeful Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București. Acesta a decedat la onorabila vârstă de 73 de ani.

Doru Bădără s-a născut la data de 6 februarie 1949, în orașul Brăila, unde a urmat cursurile școlii primare și liceale, continuate între anii 1967 și 1972 la București, la Facultatea de Istorie a Universității București, la specializarea „Istoria medie a României”. În anul 1999, acesta a primit titlul de doctor în istorie pentru lucrarea „Tiparul românesc la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea”, prezentată în cadrul Facultății de Istorie a Universității București. Această lucrare a adus istoriei tiparului și a cărții vechi românești contribuții remarcabile fiind premiată de Academia Română în anul 2000 cu premiul „Dimitrie Onciul”.

În anul 2003, el a fost atestat de Ministerul Culturii și Cultelor ca expert în bunuri arheologice și istoric documentare: carte veche românească, carte veche străină și bibliofilie. Dr Doru Bădără și-a început activitatea profesională a în anul 1972 ca bibliotecar la Serviciul „Organizarea și prelucrarea colecțiilor” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din București.

În 1980 a devenit membru al „Comisiei de Evaluare de pe lângă Anticariatul de Stat”, iar în 1982 a ocupat postul de bibliotecar principal în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din București. În 2014 a ocupat postul de șef al Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare. În 2013, fiind apreciat pentru sprijinul și contribuția sa la cercetarea privind istoria Bisericii Ortodoxe Române  (BOR), în general, și la istoria tiparului și a cărții vechi românești, în special, i-a fost acordat Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

Sursă: Facebook, Biblioteca Centrală Universitară Carol I