„Regretăm nespus trecerea în nefiinţă a domnului Dumitru Comănescu, care a avut loc în această dimineaţă! Întâlnirea cu dumnealui a fost o adevărată lecţie despre viaţă si credinţă, despre responsabilitatea pe care o avem faţă de fiecare suflet pe care îl întâlnim, despre puterea de a depăşi şi a învinge marile, dar şi micile încercări ale vieţii, despre virtute, omenie, bunătate şi înţelegere.

Ne-am bucurat de faptul că domnul Dumitru Comănescu a fost beneficiarul proiectului VIEŢI CENTENARE, că a fost distins cu titlul de Cel mai Vârstnic Cetăţean al Municipiului Bucureşti şi, în urmă cu o lună, declarat cel mai vârstnic bărbat în viaţă, din lume. Gândurile sale frumoase, pline de înţelepciunea omului care a privit drept în ochi viaţa, ni le-a transmis de fiecare dată cu infinită căldură şi bunătate, ne-a surprins cu vioiciunea făpturii sale, cu sfaturile şi îndemnurile optimiste şi ne-a lăsat amintiri de neuitat! Ne veţi lipsi domnule Dumitru Comănescu! Odihnă veşnică!” – a spus Alexandra DOBRE, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti.

În această dimineaţă, domnul Dumitru Comănescu a încetat din viaţă la vârsta de aproape 112 ani pe care trebuia să o împlinească la început de noiembrie, după ce, timp de o lună a fost pe primul loc în clasamentul celor mai vârstnici bărbaţi ai Planetei.

Premiat anul trecut de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti în cadrul Proiectului VIEŢI CENTENARE, cu doar câteva zile în urmă, pe 24 iunie, domnului Dumitru Comănescu, beneficiar al Proiectului VIEŢI CENTENARE al Primăriei Capitalei, derulat prin CSMB a fost decorat cu distincţia CRUCEA PATRIARHALÂ de către Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii”.

„Este cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un creştin ortodox mirean. Şi pentru aceasta, vă mulţumesc cu recunoştinţă!” – a spus Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL. A fost onorată astfel, o viaţă exemplară, definită de cumpătare, înţelepciune şi credinţă în Dumnezeu.

Distinsul Centenar Dumitru Comănescu a fost premiat de către Primarul General al Capitalei, Gabriela FIREA, în cadrul Proiectului VIEŢI CENTENARE derulat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, cu suma de 5.000 lei şi o plachetă onorifică drept „omagiu adus vieţii şi contribuţiei la dezvoltarea societăţii şi a comunităţii Municipiului Bucureşti şi ca o recunoaştere a respectului şi preţuirii faţă de seniorii bucureşteni”.

Urmare a demersurilor efectuate de CSMB, pe 29 iunie 2019, Dumitru Comănescu a fost declarat oficial de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, „Cel mai vârstnic cetăţean român al Municipiului Bucureşti”.

Povestea lui Dumitru Comănescu

Dumitru Comănescu a fost OMUL POVESTE care a scris istorie. Iubitor de matematică, dar pasionat de plante, pasiune ce l-a condus către meseria de inginer agronom, s-a aflat în spatele frontului pentru a asigura pâinea ţării în cel de-al doilea război mondial. A muncit cu pasiune timp de peste 70 de ani, a avut o viaţă cumpătată, mereu înconjurat de familie. A supravieţuit şi ne-a încurajat pe toţi în perioada pandemiei, însă de acum le va cânta romanţele atât de dragi şi va recita poezii, doar îngerilor.

S-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, comuna Drăgăneasa, judeţul Prahova. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. Abia împlinise 86 de ani când s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, domnul Comănescu s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, aşa încât şi-a prelungit activitatea Secretul longevităţii sale a fost dragostea pe care i-a oferit-o familia, fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi.

Drum lin printre Stele Centenare, Domnule Dumitru Comănescu!

Dumnezeu sa îl odihnească în pace!

Condoleanţe familiei!