Franța este în doliu! Sociologul Alain Touraine a decedat vineri, 9 iunie, la ora 03:30 (01:30 GMT), a anunțat fiica sa.

Mișcările sociale studiate de Alain Touraine

Alain Touraine a fost un intelectual de stânga, însă a fost apreciat și de dreapta. Acesta este autorul unei opere care descrie dinamicile schimbărilor sociale în timpul şi după perioada cunoscută sub numele de „Les Trente Glorieuses” (perioadă de creştere economică între 1945 şi 1975 – n.r.).

Pentru a aduna informațiile necesare, a început prin a studia clasa muncitoare, întrucât teza sa se concentra pe angajaţii producătorului de automobile Renault.

Din anul 1968, Alain Touraine și-a îndreptat atenția către diferitelor „noi mişcări sociale”, care au abordat alte teme decât cele ale uvrierismului socialist.

„Timpul luptelor sociale, al relaţiilor de clasă şi al mişcărilor sociale nu cumva a trecut?”, se întreba el în lucrarea „La Voix et le Regard” din 1978, în care a sintetizat sociologia acestor mişcări (studenţeşti, regionaliste, feministe etc.).

Sociologul francez a criticat mişcarea grevistă din decembrie 1995 împotriva reformei securităţii sociale, fiind de părere că nu şi-a pus întrebările corecte și că s-a concentrat doar pe apărarea salariaţilor.

Sursa: AFP

A murit Pat Robertson

Tot vineri, s-a aflat că s-a stins din viață și Pat Robertson, teleevanghelist american și lider religios, care a fondat rețeaua de televiziune creștină Christian Broadcasting Network (CBN), s-a stins din viață.

Acesta a decedat joi, 8 iunie 2023, la onorabila vârstă de 93 de ani, în reședința sa din Virginia Beach.

„Cea mai mare comoară a sa în viață a fost cunoașterea lui Iisus Hristos și privilegiul de a-L proclama pe El și puterea Sa altora. Viața sa a fost trăită pentru gloria lui Dumnezeu.

Pat avea o foame de cunoaștere a Domnului și dorea să împărtășească dragostea și credincioșia lui Iisus cu lumea. Dorința inimii sale era ca toți oamenii să ajungă să-L cunoască pe Iisus”, scrie sursa citată anterior.

Potrivit sursei citate anterior, Pat Robertson s-a născut pe data de 22 martie 1930, în Lexington, Virginia, părinții lui fiind A. Willis Robertson și Gladys Churchill Robertson. Tatăl său a servit timp de 34 de ani în Camera Reprezentanților și în Senatul SUA. El și-a dedicat viața predicării Evangheliei, ajutorării celor nevoiași și educării generației următoare.

Sursă: CNB