Doliu în lumea muzicii populare din România!

România a pierdut unul dintre cei mai mari dirijori ai săi

Maestrul Ioan Cobâlă, fostul director şi dirijor al Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani.

Ioan Cobâlă
Ioan Cobâlă (Sursa foto: Facebook)

El se afla în comă de aproape o săptămână, după ce suferise un stop cardiorespirator,  în timpul unui eveniment. El a picat din picioare şi a fost transportat de urgenţă la spital, iar medicii l-au băgat direct la Terapie Intensivă, intubat şi ventilat. Din păcate, starea sa nu s-a îmbunătăţit şi maestrul Cobâlă a murit vineri după-amiază.

Ioan Cobâlă a fost director si dirijor al Orchestrei Rapsozii Botoșanilor până în anul 2013, când s-a pensionat. El nu a putut sta însă departe de scenă, astfel că s-a întors în calitate de dirijor și conducător artistic la același ansamblu, potrivit Spectacola.ro.

Recent, el primise şi titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Botoşani.

 

“A fost profesorul, mentorul și îndrumătorul multor soliști vocali și instrumentiști, unora chiar punându-le instrumentul în mână și schimbându-le destinul”

“Inevitabilul din păcate s-a produs, folclorul românesc este în doliu! Cortina a căzut… final de concert pentru Maestrul Ioan Cobâlă! Dirijorul, orchestratorul, compozitorul și folcloristul Ioan Cobâlă s-a restras în culisele veșniciei astăzi, 3 septembrie 2021. La ultimul spectacol i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, dirijând Orchestra Rapsozii Botoșanilor cu atâta eleganță și strălucire, remarcându-se încă o dată inteligența sa artistică, de-a dreptul admirabilă!

Dintotdeauna am apreciat dăruirea sa artistică, gestica spectaculoasă, tehnica dirijorală care îmbina elemente profunde, vivace și totodată distinse! A fost un profesionist, un mare profesionist și un specialist de înaltă clasă! A fost profesorul, mentorul și îndrumătorul multor soliști vocali și instrumentiști, unora chiar punându-le instrumentul în mână și schimbându-le destinul.

A lăsat urme deosebite pe unde a trecut, dar cele mai importante și frumoase realizări rămân fiica dumnealui Ioana Cobâlă Stewart-Jones, cu care s-a mândrit mereu și Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor, cu toată muzica folclorică pe care a scris-o și cu toate talentele pe care le-a descoperit, crescut și promovat.

O veste tristă și neașteptată… cuvintele sunt de prisos în astfel de momente. Drum lin spre ceruri, Maestre! Veșnică pomenire! Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească în pace la dreapta Sa. Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, au transmis imediat cei de la Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”, potrivit monitorulbt.ro.

“Tot mai săraci și pustii rămânem nu doar noi, dar și folclorul românesc! Nu doar Botoșaniu este în Doliu, dar și toată România!

Astăzi ne-a părăsit un titan al folclorului – Marele dirijor, compozitor, orchestrator, folclorist,  Maestrul Ioan Cobâlă!

Drum lin spre împărăția cerului, Maestre! Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a postat şi interpretul Ion Paladi pe pagina sa de socializare.

Sursa foto: Dreamstime