Doliu uriaş! Unul dintre cei mai mari actori din lume a încetat din viaţă, luni.

Este vorba despre actorul francez Jean-Paul Belmondo, în vârstă de 88 de ani, notează France24.

Jean-Paul Belmondo

O carieră impresionantă, de aproape cinci decenii

Jean-Paul Belmondo a fost o emblemă a Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca. El a devenit celebru odată cu filmul “Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

Sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez, care alegea de multe ori să interpreteze el însuşi scene care ar fi presupus dublajul unui cascador, se află pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil, şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988), notează News.ro.

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria James Bond, respectiv “Casino Royale” din 1967.

De la jumătatea anilor 1960, a început să joace în filme de succes comercial şi a devenit un star al comediei franceze. Urmând exemplul actorului Alain Delon, şi-a înfiinţat propria casă de producţie, Cerito, botezată astfel după numele bunicii lui.

A jucat şi teatru, mai recent la Theatre Marigny din Paris. Preşedintele Franţei i-a acordat, în 2019, însemnele Legiunii de onoare.

De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), Belmondo a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”.

Festivalul de Film de la Cannes i-a acordat un trofeu onorific Palme d’Or în 2011, iar festivalul de Film de la Veneţia l-a recompensat pentru întreaga carieră în 2016.

Ultima peliculă în care poate fi văzut marele actor francez este drama ”Un homme et son chien”, lansată în 2008.

În anul 2001, Belmondo a suferit un atac vascular-cerebral, însă a reuşit să se recupereze, după o lungă convalescenţă. În septembrie 2019, a suferit o “cădere urâtă”, iar o lună mai târziu a fost prezent la ceremonia Gants d’or la Bruxelles în scaun cu rotile.