Doliu în Grecia! Spiros Focas s-a stins din viață

Doliu în Grecia! Spiros Focas s-a stins din viață. A decedat vineri, 10 noiembrie 2023, la onorabila vârstă de 86 de ani.

A murit într-un spital din Atena, potrivit informațiilor transmise de familia sa, relatează agenția de presă AFP.

Spiros Focas s-a născut într-un orașul portuar din Grecia, în anul 1937. Și-a început cariera cinematografică abia în anul 1959.

De-a lungul carierei sale, a lucrat pentru regizori mari și a împărțit platoul de filmare cu actori cunoscuți la nivel internațional, precum Michael Douglas, Kathleen Turner și Danny DeVito. A captat atenția telespectatorilor în anii 80, după ce a jucat în filmul american „Rambo 3”.

Spiros Focas
SURSA FOTO: Facebook, SDNA
Spiros Focas
Spiros Focas la tinerețe (SURSA FOTO: The Movie Database)

Ministrul Culturii din Grecia i-a adus un ultim omagiu lui Spiros Focas

La scurt timp după ce a fost anunțat decesul său, ministrul Culturii din Grecia, Lina Mendoni, i-a adus un ultim omagiu regretatului actor. Potrivit spuselor sale, Spiros Focas a fost „unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți reprezentanți ai teatrului”.

A avut „o importantă carieră cinematografică în Grecia și în străinătate.” Spiros Focas a fost un om „cosmopolit, nobil, muncitor, proeminent și în același timp dionisiac și apolinic”.

„Ne luăm cu tristețe rămas bun de la actorul Spyros Fokas, unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți reprezentanți ai teatrului, cu o importantă carieră cinematografică în Grecia și în străinătate.

Primul film în care a participat, în 1959, „Bloody Sunset”, a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes și a fost punctul de plecare al carierei sale internaționale. Prima sa apariție în filmul de limbă străină „Morte di un amico”, o producție italiană, i-a deschis calea către studiourile de film americane.

Prezența sa impunătoare și gama largă de roluri i-au permis să interpreteze roluri importante în cinematografia greacă și internațională și a apărut, de asemenea, în numeroase seriale de televiziune.

Prezența sa a marcat unele dintre cele mai importante creații artistice ale cinematografiei italiene (cum ar fi „Rocco și frații săi”, de Lucino Visconti) și unele dintre cele mai de succes din punct de vedere comercial de la Hollywood (cum ar fi „Giuvaierul Nilului” și „Rambo 3”).

Cariera sa în teatru a fost, de asemenea, importantă, mai ales pe marile scene din străinătate. Cosmopolit, nobil, muncitor, proeminent și în același timp dionisiac și apolinic, Spyros Fokas era frumos ca un grec. Opera sa ne va aminti de el. Sincere condoleanțe familiei sale și numeroșilor săi prieteni”, a transmis, vineri, Lina Mendoni, potrivit Ministerului Culturii din Grecia.

Lina Mendoni
Ministrul Culturii din Grecia (SURSA FOTO: Greece Investor Guide)

Despre Rambo 3

Rambo 3 este un film de acțiune. A fost lansat în anul 1988. A fost regizat de Peter MacDonald și co-scris de Sylvester Stallone.

Rambo 3 prezintă evenimente fictive din timpul războiului sovieto-afgan. În film, Rambo pornește într-o călătorie periculoasă în Afganistan pentru a-l salva pe cel mai bun prieten al său: Sam Trautman (colonel american) din mâinile unui colonel nemilos din armata sovietică. În plus, el ajută o bandă locală de rebeli afgani să lupte împotriva forțelor sovietice.

La momentul lansării sale, Rambo 3 a fost cel mai scump film realizat vreodată. Bugetul său a fost cuprins între 58 – 63 de milioane de dolari americani.