Pretul dolarului cu scadenta lunara a cunoscut la bursa din Sibiu o scadere de peste 200 de unitati. Daca primele contracte s-au realizat la 30.200 lei, urmatoarele s-au tranzactionat la 30.150 lei. Opinia operatorilor conform careia dolarul va depasi la finalul lunii pragul de 30.000 lei s-a mentinut pana in data de 22 august, cand pretul a scazut la 29.960 lei. A doua zi dimineata cotatiile au coborat si mai mult, cumparatorii oferind pentru un dolar 29.850 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 30.000 lei/dolar. In opinia unui broker, „faptul ca in iulie deprecierea leului a fost mai mare decat inflatia, nu putea sa se lase decat cu o reducerea drastica a cresterii dolarului in august, BNR preferand sa nu mai cumpere dolari”.
Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, considera ca „fluctuatiile semnificative inregistrate de euro in cea de-a doua decada a lunii august pe pietele financiare internationale au influentat considerabil si evolutia leului in raport cu principalele devize – dolarul american si euro. Inceputul perioadei 15 – 22 august a fost marcata de o surprinzatoare cadere a cursului dolarului, care trecuse in data de 10 august de pragul de 29.800 lei. Pusa de majoritatea analistilor pe seama aprecierii raportului euro/dolar, scaderea cursului de schimb leu/dolar a fost cea mai ampla de la inceputul anului. O alta posibila explicatie consta in existenta unui surplus de dolari pe piata interbancara. Acesta nu a reprezentat o surpriza pentru operatorii pietei valutare, desi in ultima perioada mai multi analisti economici au avertizat asupra existentei unui deficit de cont curent mult mai mare decat anticiparile BNR, care ar putea crea presiuni asupra cursului de schimb. Guvernatorul BNR a emis unele teorii legate de posibilitatea ca deficitul contului curent sa nu reflecte in totalitate realitatea, vehiculand ipoteza unor intrari de valuta care nu sunt inregistrate. Aceasta poate constitui o motivatie a situatiei paradoxale a aprecierii leului pe fundalul unui deficit care, teoretic, ar trebui sa constituie un semnal de alarma. Ceea ce reprezinta o certitudine este noua atitudine a BNR, care nu a mai sustinut aprecierea dolarului, lasand fortele pietei sa-si spuna cuvantul. Faptul ca BNR nu a mai cumparat dolari se datoreaza existentei unei rezerve valutare considerata ca fiind la un nivel optim”.
Scaderi semnificative au cunoscut si preturile pentru scadentele mai indepartate. Astfel, daca primele contracte pe septembrie s-au realizat la un pret de 30.750 lei, in data de 17 august acesta a scazut la 30.450 lei/ dolar. Cumparatorii au incercat in zilele urmatoare sa forteze o scadere si mai mare a pretului, ei anuntand cotatii de 30.250 lei/dolar, doar in data de 23 august ei urcand la 30.300 lei. Primele contracte cu scadenta in octombrie s-au tranzactionat la un pret de 31.300 lei, ceea ce presupunea o depreciere a leului fata de inceputul anului trecut de 20,7%. Operatorii luau atunci in calcul o posibila apreciere pe termen lung a monedei europene. Cu toate acestea, cumparatorii au anuntat cotatii mult mai scazute, de 30.900 lei, culminand cu ziua de 23 august, cand ei ofereau doar 30.800 lei/dolar.
Euro se joaca cu nervii speculatorilor
Pretul euro pentru scadenta lunara a fost stabilit in data de 16 august la 27.460 lei, acesta ramanand nemodificat pana in data de 23 august. Modificari importante au cunoscut preturile euro pentru scadentele la una sau doua luni. Daca in data de 16 august pretul pentru septembrie era de 27.800 lei, acesta a urcat in data de 22 august la 28.200 lei. Pentru sfarsitul lunii octombrie, pretul a urcat in aceeasi zi la 29.500 lei, mai mult cu 500 lei fata de tranzactia precedenta.
Apropierea scadentei lunare a facut ca in piata paritatii euro/dolar pe august, preturile futures sa le urmeze indeaproape pe cele din piata spot internationala. De altfel, moneda unica a avut, in general, un traseu crescator, exceptia aparand joi, 23 august, ceea ce a pus nervii speculatorilor la grele incercari. Vicepresedintele bursei sibiene atrage atentia ca „pe parcursul saptamanilor trecute, moneda unica europeana a cunoscut un reviriment puternic, ea atingand miercuri, 22 august, o paritate de 92,39 centi, maximul ultimelor cinci luni. Acest impuls a survenit ca urmare a cresterii surprinzatoare a indicatorului german IFO, pana la valoarea de 89,8 pentru luna iulie fata de 89,5 in iunie. Decizia FED de a reduce rata dobanzii de refinantare nu a produs efecte imediate asupra pietelor, in momentul de fata diferenta fata de rata de refinantare a Bancii Centrale Europene fiind de un procent (3,5% rata americana, fata de 4,5% cea europeana). In dimineata zilei de joi, 23 august, evolutia euro s-a inversat brusc, moneda unica atingand un minim de 91 de centi, ceea ce a luat prin surprindere operatorii de la Sibiu. Trebuie remarcat ca traderii internationali asteapta cu nerabdare decizia BCE de saptamana viitoare, referitoare la posibilitatea reducerii dobanzii de refinantare”.
In piata sibiana a paritatii euro/ dolar, moneda unica era cotata in data de 16 august la 91,6 centi, pentru ca a doua zi sa urce la 91,75 centi. Maximul a fost atins in data de 22 august, cand euro a urcat pana la 92,3 centi, dupa ce cu o zi inainte aceasta coborase pana la 91,11 centi. In dimineata zilei de 23 august, euro a avut din nou o evolutie descrescatoare, aceasta evoluand intre un minim de 91,25 centi si un maxim de 91,35 centi.