Interventia bancii centrale i piata valutara presupune vinzarea de dolari din rezerva. Diminuarea rezervei valutare a BNR nu este tocmai potrivita, itr-un moment i care autoritatile romine negociaza cu forurile financiare internationale eliberarea unor noi transe de imprumut si cind, i plus, intentioneaza sa iasa cu o emisiune de obligatiuni, pe pietele externe de capital. Or, se stie ca un nivel al rezervei valutare sub valoarea a minimum trei luni de importuri echivaleaza cu un semnal de alarma pentru investitori.
Pe de alta parte, revizuirea ratei anuale a inflatiei, de la 27% la 40%, nu permite autoritatilor romine iregistrarea unui nou esec, acela al ratarii procentajului de crestere a produsului intern brut. Ochii sunt idreptati, astfel, spre comertul exterior. Cum exporturile au un prag pe care i actualele conditii nu-l pot depasi, oficialii romini pot actiona asupra celeilalte componente: importurile, pe care le pot descuraja scumpindu-le.
Reprezentantii BNR declara ca n-au capitulat i fata dolarului, isa admit o crestere a lui la nivelul ratei inflatiei – o abordare diferita fata de cea de la iceputul acestui an, cind mizau pe o apreciere a monedei nationale i termeni reali, cu 2 – 3%, fata de bancnota americana.