În siatuaţia în care planurile lui Gono vor deveni realitate, analiştii estimează că această mişcare s-ar traduce printr-un dezastru economic, în contextul în care China ar deţine control direct asupra economiei din Zimbabwe.

"Aceasta ar însemna o gestionare defectuoasă clară a economiei şi ar putea defini sfârşitul erei brutale a lui Mugabe (n.red. preşedintele Republicii Zimbabwe din 1987) şi a unei proaste administrări econonomice. Ei par a lua decizii economice pe seama unor sentimente personale", a declarat un analist citat de The Zimdiaspora.

Gono a declarat că, în conetxtul actualei crize din zona euro, Zimbabwe ar trebui să înceapă demersurile pentru adoptarea yuanului şi că dolarul american îşi va pierde statutul de moneda de rezervă a lumii, în favoarea monedei chineze.
"Pe fondul întăririi continue a yuanului chinezesc, dolarul american încetează să mai fie moneda de rezervă a lumii, iar criza din zona euro a înrăutăţit lucrurile şi mai mult. Noi avem posibilitatea de a evita să fim prinşi pe picior greşit de criza datoriilor din Europa, adoptând yuanul, ca parte a politicii de consolidare a ţării", a mai spus şeful băncii centrale.

Gono crede că nu va mai dura mult până când  Zimbabwe, cu vastele sale depozite de resurse minerale să o ajute pe Marea Britanie. "Nu a trecut mult timp de la revelaţia surprinzătoare ca Angola, fostă colonie a Portugaliei, să îi ofere ajutor acesteia în criza datoriilor. Aceeaşi situaţie s-ar putea întâmpla, de asemenea, cu Zimbabwe.  Dacă alegem drumul cel bun, nu va trece mult timp până când ne vom oferi să salvăm Marea Britanie de la criza datoriilor.
Pe de altă parte, şeful băncii centrale a declarat că Zimbabwe ar trebui să aibă propria sa monedă:"Atâta timp cât vom continua să folosim valuta altor ţări, fără a avea vreun control asupra monedei respective, nu ajungem nicăieri ca naţiune".