Doina Badea a fost una dintre cele mai iubite soliste ale României

Pe 6 ianuarie 2024, Doina Badea, cunoscută interpretă de muzică ușoară, ar fi sărbătorit împlinirea vârstei de 84 de ani.

Timbrul ei special și calitățile de actriță au reprezentat doar câteva dintre trăsăturile distincte care au consacrat-o pe Doina Badea drept una dintre cele mai populare și iubite cântărețe de muzică ușoară din România. Ea rămas în amintirea publicului ca o interpretă de neuitat a unui număr mare de piese cunoscute.

doina badea
Doina Badea (SURSA FOTO: Facebook, Colectia „Mari Actori Romani”)

Printre operele sale remarcabile se numără piese precum „Ploaia și noi”, „Vechiul pian”, „Romanța inimii”, „De ce pari trist”, „Cred în fericirea noastră”, „La un pas de fericire”, „Nu vreau să văd pe nimeni trist”, „Se-ntorc vapoarele”, „Mai spune-mi că nu m-ai uitat”, „Cântau privighetori”, „Mi-e dor de ochii tăi”, „Deschide fereastra!”, „Tu”, „De unde știi vioară, tu”, „Vioara”, „Păstrează-mă doar pentru tine”, „Cum n-ai văzut”, „Cânta un matelot”.

Aceste melodii au contribuit la consolidarea reputației sale ca artistă de excepție în peisajul muzical românesc.

Doina Badea a lucrat împreună cu cei mai talentați compozitori ai acelei perioade, inclusiv Temistocle Popa, Vasile Vasilache, Eli Roman, Vasile Veselovschi, Gherase Dendrino, George Grigoriu, Henri Mălineanu și Nicolae Kirculescu.

Prin calitățile sale vocale remarcabile, a reușit să abordeze cu succes și să interpreteze muzică populară. Inclusiv piese precum „Lung e drumul Gorjului”, „Mi-am pus busuioc în păr” și „Hăulita”.

Totodată, a interpretat cu pasiune și romanțe, fiind inspirată de marea artistă Ioana Radu. Ea a abordat piese precum „De ţi-ar spune poarta ta”, „Romanţa inimii” și „În cârciumioara unde cântă un cobzar”.

Artista și-a dus talentul pe scenele din străinătate, participând la turnee în orașe precum Moscova, Polonia, Germania, Franța și Israel.

Artista era considerată o adevărată Edith Piaf a României

Doina Badea s-a remarcat ca una dintre cele mai îndrăgite voci ale muzicii ușoare românești în deceniile anilor ’60-’70. Ea a fost denumită „Edith Piaf a României” datorită timbrului său vocal distinctiv.

Muzicologul George Sbârcea a vorbit în mod elocvent despre singularitatea lui Doina Badea.

„Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, a declarat el.

În mod regretabil, ceea ce a fost o carieră strălucită s-a încheiat abrupt pe 4 martie 1977. Doina Badea era căsătorită cu Traian Zmeu, împreună având doi copii, Bogdan-Traian și Andrei-Claudiu. Tragedia i-a lovit pe toți patru. Întreaga familie a pierit din cauza cutremurului din 1977.

Familia avea locuința în Blocul Continental, clădire care s-a prăbușit peste edificiul din față în urma cutremurului. Se pare că Doina Badea se afla în lift în momentul seismului și nu a reușit să iasă la timp. Corpul artistei a fost identificat prin intermediul verighetei.

Printre cei care și-au pierdut viața în acea tragedie s-au numărat și personalități notabile precum Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, care împărțea același imobil cu Doina Badea.

Alți oameni de valoare afectați au fost regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poetul și teoreticianul literar, precum și prozatorul Alexandru Ivasiuc și scriitorul Mihai Gafița.

Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalităţi ale vremii decedate în acea seară cumplită au fost: poeta Daniela Caurea, scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante, lingvistul şi istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu.