Recalcularea pensiilor va începe la sfârșitul lunii mai

Recalcularea pensiilor va începe la sfârșitul lunii mai. Românii vor primi plicurile cu deciziile de recalculare în timpul verii. În luna septembrie, românii își vor primi pensiile recalculate și taloanele de pensie recalculată, cu cuantumurile lor după recalculare.

Este important ca românii să rețină că nicio pensie nu va scădea. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor va aduce echitate în sistemul public de pensii, astfel încât, indiferent de legile sub care au ieșit la pensie românii, cei care au lucrat și cotizat la fel vor primi același cuantum de pensie. Noua lege are la bază principiul contributivității, cu o formulă care ține cont de totalul punctelor acumulate din contribuții, puncte asimilate și puncte de stabilitate, cele din urmă fiind acordate pentru perioade lungi de cotizare, de peste 25 de ani, pentru a recompensa munca. Vor crește pensiile românilor care u avut stagii de cotizare de peste 25 de ani.

„La sfârşitul lunii mai deja vom începe acest proces, iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la românii în perioada verii, iar în luna septembrie îşi vor primi pensiile recalculate, taloanele de pensie recalculate cu cuantumurile acestora în urma recalculării. Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil.

Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei.

Atenţie! Noua lege a pensiilor are ca fundament contributivitatea, formula spune aşa, avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a explicat, duminică, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o intervenție TV.

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Cine se va bucura cu adevărat de pensii mari de la 1 septembrie 2024?

De la 1 septembrie 2024, pensiile vor crește, sub rezerva îndeplinirii anumitor cerințe. Există două criterii cheie în acest context.

În primul rând, suma adițională la pensie este determinată de numărul de ani de contribuție. Această suplimentare se adaugă la punctajul de contribuție acumulat. Valoarea totală este înmulțită cu valoarea punctului de referință, fixată la 81 de lei.

Să luăm în considerare un pensionar care a lucrat timp de 38 de ani. El are un punctaj mediu de 1,289 și un punct de pensie de 2.032 de lei, ceea ce îi asigură un venit de 2.600 de lei. Dat fiind că a lucrat 38 de ani și jumătate, punctajul său de stabilitate este calculat astfel: 5 ani x 0,5 + 5 ani x 0,75 + 1 an x 3,5 = 9,75.

Are și un total de 36,3 puncte de contribuție. Prin urmare, suma finală este de 36,3 + 9,75 = 49 de puncte. Acestea sunt înmulțite cu 81, rezultând astfel o pensie de 3.963 de lei. Se aplică un impozit de 190 de lei, adică 10% din suma care depășește 2.000 de lei. Astfel, pensionarul va beneficia de un venit net de 3.780 de lei, în urma creșterii pensiei cu 1.200 de lei.