Descentralizarea nu va reduce costurile cu personalul, funcționarea și achiziția de bunuri și servicii – rezultă din anexele care însoțesc și fundamentează Legea pe care guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.
Documentele vin în contradicție cu explicațiile guvernamentale care justifică măsura descentralizării și ele arată că, pentru următorii 5 ani (până în 2017 inclusiv), sumele vor fi virate integral de la centru, în exact același coantum cu anul 2013.
Astfel, potrivit notei de fundamentare, “Secţiunea a 4-a, Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)”, legea va aduce următoarele modificări ale cheltuielilor bugetare: de la bugetul de stat pleacă 661,154 de milioane de lei (346,635 de milioane de lei reprezentând cheltuieli de persoanl şi 314,519 milioane de lei însemnând cheltuieli cu bunuri şi servicii). Acești bani se regăsesc simetric în bugetele locale, iar situația este estimată, la virgulă, pentru anii 2014, 2015, 2016 şi 2017, perioada cuprinsă în nota de fundamentare.
În afara estimărilor prezentate verbal de premier (reducerea cheltuielilor cu 10%, după elaborarea standardelor de cost) nu există nicio altă referire, niciun alt calcul de impact care să arate cum ar putea fi realizată o eventuală diminuare a acestor costuri.
Practic, se descentralizează numai decizia pe o situație similară cu cea actuală, însă costurile se vor păstra încă 5 ani.

Documentele contrazic declarațiile publice ale premierului și ale ministrului de Finanțe

CITEŞTE MAI MULTE, PE CURS DE GUVERNARE