Ministerul Sănătății a transmis către DSP-uri modelul standard al adeverinței medicale pentru înscrierea în colectivitate pe care elevii ar trebui să o obțină de la medicul de familie în noul an școlar. Se pare că aceasta ar fi obligatorie pentru toți elevii, după cum a precizat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, însă formularea din legislație este interpretabilă și lasă de înțeles că de adeverință ar avea nevoie doar elevii care încep un nou ciclu de învățământ, transmite Hotnews.

Adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate (grădiniță, școală sau liceu) se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul;

La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;

La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

Adresa a fost semnată de secretarul de stat Horațiu Moldovan și transmisă DSP-urilor și poate fi consultată aici.

Ce declara Nelu Tătaru

Adeverinţa de revenire în colectivitate care se eliberează la începutul fiecărui ciclu de studiu se va prezenta şi pe parcursul primei săptămâni de şcoală, pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta şi evalua toţi copiii, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Ce este în acest moment sigur este că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică care poate beneficia de învăţământ online, deci nu va merge la şcoală. Adeverinţa sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipseşte trei zile de la şcoală dintr-o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment.

Acea adeverinţă de revenire în colectivitate care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta şi pe parcursul primei săptămâni de şcoală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta şi evalua toţi copiii. Statusul fiecărei persoane se poate modifica de la o zi la alta, de aceea noi o să avem la şcoală şi acel triaj observaţional în fiecare dimineaţă, completat la nevoie de un triaj epidemiologic”, a spus ministrul, la B1 TV.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis joi că a luat act” cu surprindere” de afirmaţiile care circulă în spaţiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie 2020 şi susţine în acest context că astfel de solicitări „exced legislaţia în vigoare”.