Ministrul Sănătății a declarat joi seara că adeverința de revenire în colectivitate, care se eliberează la începutul fiecărui an școlar, va trebui prezentată pe parcursul primei săptămâni de școală. Acesta a declarat că în acest mod, medicii de familie pot consulta și evalua toți copiii.

„Ce este în acest moment sigur este că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică care poate beneficia de învăţământ online, deci nu va merge la şcoală.

Adeverinţa sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipseşte trei zile de la şcoală dintr-o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment.

Acea adeverinţă de revenire în colectivitate care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta şi pe parcursul primei săptămâni de şcoală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta şi evalua toţi copiii.

Statusul fiecărei persoane se poate modifica de la o zi la alta, de aceea noi o să avem la şcoală şi acel triaj observaţional în fiecare dimineaţă, completat la nevoie de un triaj epidemiologic”, a spus ministrul Nelu Tătaru, la B1 TV.

Anumiți profesori ar putea să își desfășoare activitatea în mediul online

Ministrul a mai declarat joi seara că profesorii care au o anumită vârstă sau anumite comorbidități vor putea solicita să își desfășoare activitatea online.

„Am lăsat şi aici la latitudinea profesorului, cei care au o anumită vârstă sau anumite comorbidităţi, de a solicita să desfăşoare învăţământ online, după cum şi pentru copiii care au acasă părinţi sau rude vârstnice sau cu comorbidităţi să poată desfăşura activitatea online”, a mai menţionat Tătaru.

Ce spune Societatea Națională de Medicină de Familie

„Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, afirmă SNMF într-un comunicat.

Sursă foto: INQUAM/Alex Nicodim