"Cred că punctul ridicării de dobândă se apropie", a afirmat la începutul acestei săptămâni şeful reprezentanţei din Atlanta a băncii centrale a SUA, Dennis Lockhart, citat de Reuters. Membru cu dreptul de vot în comitetul care decide mutările de politică monetară, el a declarat presei că este "foarte dispus" să voteze încă din întâlnirea programată pentru luna septembrie. Argumentul său? "Economia a obţinut mari câştiguri şi se apropie de un norma acceptabil… condiţiile nu mai sunt extraordinare." Lockhart subşliniază, însă, că aceste măriri de dobânzi ar trebui să fie graduale (adică nu majorări la fiecare altă şedinţă de hotărâre a politicii monetare).

Cometariile sale, alăturate cu cele ale altor reprezentanţi ai instituţiei, indică faptul că Rezerva Federală Americană ar putea trece la întărirea politicii monetare cu ţinta îndeplinită privind şomajul chiar dacă întoarcerea inflaţiei către nivelul de 2% ţintit de banca centrală rămâne îndoielnică. Într-o intervenţie pentru Bloomberg TV, în aceeaşi zi, vicepreşedintele Fed Stanley Fischer firma că rata de angajări este aproape atinsă, însă inflaţia rămâne foarte joasă, adăugând în acelaşi timp că ratele de dobândă nu vor rămâne jos la nesfârşit.

Lockhart este privit ca un centrist între poziţiile extreme de stimulare monetară şi cele pentru o politică mai restrictivă. De aceea, votul său poate fi cel decisiv, iar semnalul recent vine ca o confirmare în sensul unei viitoare majorări a dobânzii-cheie pentru dolar. Declaraţiile şefului Fed-ului din Atlanta arată că economia americană a surmontat acele dificultăţi care au determinat menţinerea politicii dobânzilor zero pentru o perioadă de mai mult de şase ani. "Comparativ cu un an în urmă ştim mult mai mult şi putem ierarhiza câteva îngrijorări. Suntem din ce în ce mai aproape de ceea ce ar fi o stare de vindecare", a mai spus Lockhart.