Dobânda medie la depozitele noi în ale ale românilor a trecut de 5% în iulie 2022

Banca Națională a României (BNR) arată că dobânda medie la depozitele noi în lei ale românilor a fost de 5,5 procente în luna iulie a acestui an, în timp ce în luna iunie a fost de 4 procente. Procentajul înregistrat în luna iulie este cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

În ceea ce privește dobânda medie la creditele retail în lei, aceasta a ajuns aproape de 8,1 procente, înregistrând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Amintim că niveluri mai ridicate ale dobânzii medii la depozitele noi în lei în retail au fost înregistrate la începutul anului 2013. Referitor la dobânzile la credite, acestea au urcat la niveluri de peste 8 procente în anul 2019.

Dobânda medie este de 5,5% pentru depozitele retail cu maturitatea mai mică sau egală cu 1 an

În urma unei analize se poate observa că dobânda medie la depozitele retail cu maturitatea mai mică sau egală cu 1 an era de 5,5 procente, în timp ce pentru depozitele noi cu scadenţa între 1 an şi 2 ani, dobânda medie s-a apropiat de 6,5%.

Lunile de vară au reprezentat o perioadă de majorare accentuată a depozitelor, asta în timp ce inflaţia a trecut de 15%, iar BNR a controlat ferm lichiditatea din sistem, băncile ajungând să majoreze chiar lunar dobânzile bonificate pentru a atrage depozitele românilor. În ultimele luni, banca centrală a încercat să determine băncile comerciale să majoreze mai mult dobânzile la depozitele populaţiei şi firmelor, inclusiv prin restrâgerea lichidităţii din piaţa interbancară. Banca Transilvania trecuse în iulie de pragul de 6%, oferind o dobândă la depozite de până la 7%. BCR a venit cu o ofertă promoţională în care dobânda ajungea la 5,8%. Iar BRD s-a dus cu dobânzile spre 7% în unele cazuri.

Astfel, pe partea de economisire, chiar dacă dobânda medie pe retail era în iulie de doar 5,53%, băncile mari au ajuns să bonifice în dobânzi la depozitele populaţiei în lei de 6% sau chiar 7% pe scadenţe de peste 1 an, faţă de acum trei-patru luni, când ofereau până la 3%.

Dobânda medie la creditele de lei în consum a fost de 11,74%

Pe segmentul creditării, pe categorii de credite retail, se observă că dobânda medie la creditele de consum în lei a ajuns în iulie la 11,74%, de la 10,84% în iunie, după ce în primele cinci luni din acest an şi la finele lui 2021 era sub 10%.

La creditele ipotecare în lei dobânda medie a urcat în iulie la 5,5%, după ce până la finalul primului semestru din acest an era sub 5%, iar în decembrie 2021 coborâse la 4%.

Băncile de pe piaţa locală au înregistrat pe parcursul primelor şapte luni din 2022 pe segmentul populaţiei marje de câştig – diferenţe dintre dobânda activă la creditele noi în lei şi dobânda pasivă la depozitele noi în lei mai scăzute decât în 2021 – cuprinse între 2,5 şi 5,2 pncte procentuale (pp), cel mai scăzut nivel, de 2,56 pp fiind în iulie.