Din cauza majorarii indicilor de referinta, dobanzile variabile cresc

Libor, Euribor si Bubor, indici de referinta de pe plan international si national, sunt in crestere. Evolutie care va antrena majorarea dobanzilor la creditele legate de acesti indici, dar va lasa indiferente produsele care au dobanzi variabile independente.



Dobanda de referinta pentru dolar, Libor, creste constant de aproape doi ani. Estimarile pentru ianuarie 2006 sunt de 4,7%. Euribor, dobanda Bancii Centrale Europene, va fi la randul sau majorata din luna ianuarie, cu maximum 0,5%. Datorita excesului de lichiditate de pe piata romaneasca, si BNR a inceput deja sa atraga depozite la dobanzi mai inalte, ridicand nivelul dobanzii in lei, Bubor.

Cum se vor traduce toate aceste miscari pe piata de retail romaneasca? Trebuie facute in primul rand cateva diferentieri. In functie de politica fiecarei banci, produsele de creditare au sau nu legata dobanda de unul dintre cei trei indici mentionati mai sus. Este vorba in primul rand de toate creditele ipotecare, produse care au formula dobanzii compusa din: Libor/Euribor la sase sau la trei luni, plus o marja fixa stabilita de banca. Pentru aceste tipuri de credite, influenta va fi una directa, cu impact la trei si sase luni in functie de modul de calcul al dobanzii. BCR, BRD Groupe Societe Generale, Banc Post, ING Bank, Piraeus Bank, Banca tiriac, Banca Transilvania, HVB etc. au fie doar varianta credit ipotecar, care va avea dobanda afectata de miscarile de pe piata internationala, fie varianta creditului imobiliar, unde dobanda nu va fi afectata de indicii internationali de referinta. Mai mult datorita cresterii concurentei pe plan intern am putea asista chiar la usoare scaderi pe componenta de valuta a creditelor imobiliare.


In privinta creditelor de consum si a celor de nevoi personale, componenta de valuta nu va mai juca un rol important datorita politicii monetare dusa de BNR. Pe acest palier, suprematia va fi a leului, dar dobanzile nu vor juca un rol important, chiar daca este de asteptat ca pana in primavara dobanzile la creditul in lei sa creasca, din cauza miscarilor indicelui Bubor pe piata interbancara. Totusi, in piata creditului de consum in lei, aceste miscari ar putea avea o contributie de maximum 1%. Principalele credite de consum afectate de acest indicator vor fi cele ale BRD Groupe Societe Generale, datorita componentei dobanzii (n.r.- Bubor +x%) la majoritatea produselor. Impactul direct va fi de aproximativ 200.000 de lei in plus pe luna la un credit de 20 de milioane de lei, de exemplu.
Asa cum explica Patrick Gelin, presedinte BRD Groupe Societe Generale, “piata financiara din Romania se misca extrem de repede si chiar daca avem o strategie pe termen lung, pe termen scurt suntem obligati sa pilotam bilanturile”.



In acest context, bancherul sustine ca populatia ar putea miza pe dobanzile fixe atat la credite, cat si la depozite. Intr-adevar, 2005 a fost anul in care dobanzile fixe au prins tot mai mult teren cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, sunt mai mici decat cele variabile. Dobanda fixa este dobanda calculata de banca pe un orizont de timp mai lung, cu marje de risc mai largi, fapt care permite o anumita siguranta in gestionarea portofoliului de credite. Cei care au contractat credite cu dobanda fixa in 2005 sunt marii castigatori din 2006, cand este de asteptat ca majoritatea dobanzilor sa cunoasca o oarecare crestere. Dobanda fixa este mai confortabila pentru debitor si datorita faptului ca in varianta in care dobanzile scad sub nivelul la care a fost contractat initial un credit cu dobanda fixa, exista varianta refinantarii respectivului credit.

Cert este ca in 2006 batalia creditelor se va da in lei. si chiar daca in primul trimestru al anului am putea avea cresteri de 1% a dobanzilor la credite, competitia de pe piata bancara ar putea contrabalansa acest lucru in a doua jumatate a anului. Tot competitia este cea care va determina si o diversificare a produselor bancare anul viitor.










“Dobanda fixa ar putea reprezenta viitorul in Romania. Pana acum era greu de revizionat
pe termen lung, dar bancile au inceput sa lucreze si in aceasta directie.”



Patrick Gelin,

presedinte BRD Groupe Societe Generale




Ce dobanzi se modifica?

• Dobanzile legate strict de un indice de referinta: creditul ipotecar de la BCR, BRD Groupe Societe Generale, HVB, Piraeus Bank si Banca tiriac


• In cazul BCR, de exemplu, dobanda este formata din: Bubor la 6 luni + 2-3% pentru creditul in lei; Libor/Euribor la sase luni + 7%
pentru creditele ipotecare in valuta. Mentionam ca, pe 25 noiembrie 2005, Euribor la sase luni era de 2,60% pe an, iar Libor, de 4,58%.

In mod normal, la 31 decembrie, ratele dobanzilor la aceste tipuri de credite vor fi recalculate, in functie de nivelul de atunci al celor trei indici de referinta


• Dobanzile variabile legate implicit de indicii de referinta, chiar daca formula dobanzii nu subliniaza clar acest lucru: BRD Groupe Societe Generale pentru creditele de consum in lei, BCR pentru creditele de consum in valuta si Piraeus Bank pentru toate tipurile de credit in valuta.




Ghiseul bancar



50 milioane de euro de la BCR pentru credite ipotecare

BCR a atras de la BERD un imprumut pe termen lung, in valoare de 50 milioane de euro, destinat dezvoltarii sistemului de finantare ipotecara din Romania. Acordul de finantare a fost semnat la Bucuresti de catre Hildegard Gacek, director BERD pentru Romania, si Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR.
BCR va folosi acest imprumut pentru a acorda, in lei si euro, credite ipotecare in valoare de pana la 100.000 euro pentru achizitionarea, construirea sau renovarea locuintelor. Noul imprumut de la BERD este acordat pe 12 ani. “Incheierea acestui acord a evidentiat capacitatea tehnica si profesionala a BCR, care deruleaza, in prezent, 46 de programe structurale, nationale si regionale lansate in Romania, in valoare de aproximativ 2 miliarde de euro”, a declarat Nicolae Danila. BCR a acordat, pana la finele lunii octombrie 2005, credite ipotecare si imobiliare in valoare de peste 1,6 miliarde lei noi (echivalentul a peste 450 milioane euro), inregistrand o cota de piata de peste 35%.

Leasing pe 10 ani de la Unicredit

UniCredit Leasing a semnat un acord de credit in valoare de 50 de milioane de euro cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Council of Europe Development Bank, CEB) destinat finantarii IMM-urilor. Potrivit cerintelor CEB, valoarea neta a activelor intreprinderilor finantate nu trebuie sa depaseasca 75 de milioane de euro, iar numarul maxim de angajati trebuie sa fie de 500. Fondurile din acordul de credit incheiat cu CEB nu trebuie sa depaseasca 50% din valoarea proiectului finantat, iar durata leasingului este de cel mult 10 ani. Dobanda este foarte atractiva pentru utilizatori deoarece este similara celei oferite de bancile comerciale.






Creditul promotional Metro de la Banca Tiriac

Odata cu deschiderea magazinului Metro Cash&Carry din Baneasa, Agentia Bancii Tiriac a devenit operationala. “Banca Tiriac a fost prima institutie financiara care a oferit servicii bancare in cadrul retelei Metro Cash&Carry. In perioada sarbatorilor de iarna vom demara o campanie de promovare a Creditului de consum METRO. Oferta din luna decembrie va consta in oferirea unei dobanzi promotionale si extinderea perioadei de creditare pana la 5 ani”, a declarat Selcuk Saldirak, presedintele Bancii Tiriac.
Clientii Metro au posibilitatea sa efectueze operatiuni bancare de depunere si retragere de numerar, schimb valutar, alte operatiuni curente (ordine de plata, cecuri), produse
de creditare pentru persoane fizice, precum si servicii de bancassurance.