Daca va instalati gaze, gazometre sau schimbati doar destinatia incaperilor si, implicit, pozitia surselor, trebuie sa gasiti o firma autorizata sa faca lucrari la instalatia de gaze. Acestea sunt afisate la centrele Distrigaz (in Bucuresti sunt aproape o suta de astfel de firme), unde trebuie sa veniti inarmati cu pix si hartie. In cerere trebuie sa precizati in detaliu ceea ce vreti sa modificati sau sa instalati si unde. Cel mai bine, ca sa nu gresiti, este sa va adresati tot unui specialist – daca ati ales firma de instalatii, pot face asta chiar cei de acolo.
Sunt zece centre in tara unde puteti suna si afla daca exista o filiala mai apropiata de dumneavoastra. Daca stiti sa vorbiti cu telefonista, se va deranja sa va dea numerele de telefon ale catorva firme, pentru a avea de unde alege. Probabil ca va trebui totusi sa va deplasati la Distrigaz, apoi sa va faceti timp sa cautati o firma care va convine, pentru ca telefonic nu se poate rezolva totul. Va trebui sa depuneti o cerere la Registratura Distrigaz si suma de 85.000 de lei. In termenul de 30 de zile legal, primiti raspunsul la cerere si firma pe care ati ales-o poate realiza proiectul. Inainte de a incheia contractul, cei de la firma va fac o oferta in privinta timpului si pretului (dupa ce vin si examineaza locuinta). Lucrarile dureaza, de regula, doua, trei zile pentru schimbarea, de exemplu, a pozitiei a doua, trei surse de gaz (mutarea sobelor si a aragazului) sau cinci, sase zile, daca vreti sa montati o centrala termica. Dupa ce realizeaza proiectul, firma cu care ati incheiat contractul cheama reprezentantii Distrigaz pentru a verifica si aviza lucrarea. Apoi, dupa ce au fost executate si lucrarile, se da drumul la gaze in prezenta acelorasi reprezentanti. Majoritatea operatiunilor le face deci firma, de aceea este bine sa va orientati cu atentie si sa alegeti una mare sau una recomandata de o cunostinta
Introducerea gazelor dureaza cam doua saptamani, dupa ce ati primit aprobarea cererii, iar costul se stabileste in functie de distanta pana la coloana si de numarul de personae care vor in acel imobil instalatie interioara (cei care doresc sa se racordeze ulterior pot sa o faca doar prin aceeasi conducta, platind suma care le revine). Pentru montarea unei centrale de marime medie, pentru un apartament de trei camere, pe tevi de cupru, pretul este de aproximativ 100 de euro daca nu exista cos si ceva mai putin (aproximativ 90 de euro), daca exista cos de evacuare. Mai aveti de platit in jur de 25-30 de euro pentru fiecare calorifer montat. Montarea pe tevi de cupru este mai dificila si mai scumpa cu vreo doua milioane. Unele firme cer un pret mai ridicat in cazul in care zidul cladirii este din beton, fiind mai dificil de spart, iar timpul de executie se poate prelungi cu pana la doua zile. O problema este faptul ca Radet nu prea da autorizatii de debransare.
In provincie pot fi diferente de preturi de 10-15 euro, pentru montarea centralei si de 5-10 euro, pentru montarea unui calorifer.
Unele firme percep o taxa pentru realizarea proiectului, preturile de montare fiind mai mici, ajungandu-se astfel la acelasi pret. Timpul de executie a proiectului si a lucrarilor de instalare este cam acelasi in toata tara. In cel mult o saptamana se realizeaza proiectul si lucrarile pentru instalarea centralei acolo unde exista gaze, si in doua saptamani, daca se introduc si gaze. Reprezentantii firmelor de instalatii spun ca lucrarile pot incepe dupa primirea aprobarii, o data cu inceperea proiectului, deci inainte de primirea avizului, pentru ca nu exista probleme in aceasta privinta.
Costul* montarii unei centrale cu tevi de pexal pentru trei camere
Centre Distrigaz (tel.)    Exemple de preturi (euro)
Timisoara – 390.015    90-100 centrala; 25-30 caloriferul
Bucuresti – 301.20.65    200-250 centrala si caloriferele
Craiova – 132.414    50 – centrala; 20 caloriferul; 80 proiectul
Ploiesti – 510.797    90 – centrala; 25-30 – caloriferul
Pitesti – 635.721    80 – centrala; 25 caloriferul
Brasov – 416.603    90 centrala; 20 caloriferul
Targu Jiu – 216.121    80-90 centrala; 30 caloriferul
Targoviste – 615.771    90 centrala; 25 caloriferul
Galati – 460.785    80 centrala; 30 caloriferul
Ramnicu Valcea – 746.040    85-90 centrala; 20-30 caloriferul

Acte necesare obtinerii avizului Distrigaz
· Actul de identitate, daca adresa la care se solicita interventia este trecuta in acesta, sau alte acte care sa certifice calitatea de chirias sau de proprietar.
· Daca se solicita microcentrale de apartament, in vederea separarii consumului de gaze, este necesar acordul asociatiei de locatari sau al celorlalti locatari. Acordul de principiu al acestora este valabil 12 luni.
· Daca s-au instalat gaze, va prezentati cu actul de identitate si cu actul de atribuire a spatiului pentru care se incheie contractul (vanzare-cumparare, inchiriere, mostenire, comodat) la Biroul Contracte.
· Firma care executa lucrarea de instalare a gazelor va trebui sa prezinte, pe langa tipul si numarul de receptori, si dovada achitarii catre investitorii initiali a cotei-parti din contravaloarea conductei.

Cum alegeti firma

Gabriel Gherghina, director Instarom:
· Instalarea unei centrale pe tevi de pexal, cu tot cu calorifere, costa cel mult 200-250 euro, iar una pe tevi de cupru, pana in 350. Cu tot cu centrala si cu restul accesoriilor, pretul este de 1.500 de euro. Introducerea gazelor costa 2-300 de euro pentru instalatia interioara si 20 de euro pe metru teava de la coloana la casa (costul se imparte la locatarii beneficiari).
· Instalatorii neautorizati cer doar 4-5.000.000 de lei, dar nu exista garantia de doi ani (pe care trebuie sa fiti atenti sa v-o acorde o firma serioasa), iar riscul ca instalatia sa devina arteziana este destul de mare.
· Firma o puteti alege dupa pretul practicat (expertiza orientativa la domiciliul dumneavoastra trebuie sa fie gratuita) si dupa timpul de executie (se poate si in doua, trei zile, cu oameni mai multi si preturi mai mari).