Bogdan Popa, director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, s-a oferit să îi împrumute pe denunţători cu suma de bani pe care urmau să i-o dea ca mită lui Sorin Oprescu, potrivit referatului prin care DNA a cerut, luni, arestarea preventivă a cinci persoane în dosarul de corupţie al primarului general al Capitalei.

Bogdan Popa, arestat la domiciliu în acelaşi dosar pentru mai multe infracţiuni de luare şi dare de mită, spălare de bani şi trafic de influenţă, a făcut oferta în cadrul unei întâlniri din data de 19 august.

'Pe parcursul aceleiaşi întâlniri, Popa Bogdan Cornel a insistat şi el asupra importanţei ca vineri, cel târziu în acest week-end, denunţătorii să achite măcar o parte din mita datorată lui Oprescu Sorin Mircea. Oferta lui Popa Bogdan Cornel, nesolicitată, de a împrumuta el denunţătorii cu bani, dacă aceştia nu pot face rost de bani până la finalul săptămânii, pentru a plăti această mită, a atras atenţia asupra importanţei pe care Popa Bogdan Cornel o acordă acestei plăţi şi făcea credibilă susţinerea lui că aceşti bani urmau, într-adevăr, să-i fie remişi primarului', se arată în referatul DNA.

În cadrul alte întâlniri pe care a avut-o cu denunţătorii în aceeaşi zi, Popa a precizat şi data la care ar fi urmat să-i dea banii lui Oprescu.

'Întrebat fiind care este ziua în care, cel mai târziu, Oprescu Sorin Mircea se aşteaptă să primească banii, Popa Bogdan Cornel a răspuns că va merge să-i propună primarului să-i ducă banii duminică, 23.08.2015, sens în care în această zi denunţătorii să-l contacteze telefonic şi să-i spună doar că îl invită la o cafea acasă la denunţătorul (…). Din această invitaţie, Popa Bogdan Cornel va deduce că denunţătorii au şi îi vor da mita pentru Oprescu Sorin Mircea', se mai precizează în referat.

Mita era pretinsă pentru a urgenta plata unor lucrări executate la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti (Palatul Mogoşoaia). Alte sume fuseseră deja remise de denunţători către Florin Şupeală şi Ruxandra Petroi Avasiloae, în calitate de directori la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, dar şi către Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au admis luni cererea DNA de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a cinci persoane reţinute în dosarul de corupţie al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Este vorba de trei funcţionari din Primăria Municipiului Bucureşti, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, adjunctul său, Florin Şupeală, şi Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, toţi trei fiind acuzaţi de luare de mită.

De asemenea, au fost arestaţi preventiv fostul şofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenadă, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate a spălării banilor.

La propunerea DNA, judecătorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, şi Romeo Albu, să fie plasaţi în arest la domiciliu.

Decizia instanţei nu este definitivă.