Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, în data de 5 martie 2018, în dosarul in care DNA l-a acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Motivarea a fost redactată pe 12 martie 2019 şi comunicată ulterior Direcţiei Anticorupţie.

Redăm mai jos integral răspunsul DNA pentru G4media.ro referitor la dosarul liderului PNL.

„În urma analizei hotărârilor pronunțate de instanțele de judecată, a probelor administrate, atât în faza de urmărire penală cât și în faza de judecată, procurorii din cadrul Secției Judiciare pot aprecia dacă o soluție de achitare ar putea fi reformată sau nu prin exercitarea căii extraordinare de atac.

În stabilirea acestei decizii s-a ținut cont de aprecierile formulate de instanța de fond şi de instanța de apel, precum şi de absența altor probe, toate acestea determinând incidența principiului ”in dubio pro reo”, astfel încât răsturnarea prezumției de vinovăție pe baza probelor deja administrate nu este posibilă, iar alte probe noi de vinovăție nu se conturează a putea fi administrate.”, a transmis DNA.

Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac în cazul deciziilor definitive. Ea poate fi promovată în termen de 30 de zile de la data comunicării motivării sentinţei. La ÎCCJ, mai mulți inculpaţi, dar şi procurori au făcut contestaţii în anulare prin raportare la decizia CCR prin care completurile de 5 judecători au fost declarate nelegale. Decizia CCR a fost dată pe 7 noiembrie 2018. Dosarele care au fost deschise în termenul de 30 de zile au fost admise, iar sentinţele au fost casate şi trimise la rejudecare.

Până în prezent, procurorii DNA au facut contestaţii în anulare în mai multe dosare soluţionate definitiv de completurile de 5 judecători: Gala Bute- Elena Udrea, CET Govora – Dan Şova şi în cazul fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă.