DNA a fost dat în judecată de fostul Procuror General al României şi a obţinut 25.000 lei daune morale de la DNA şi procurorul şef, scrie Luju.ro.

În dosarul nr. 22102/302/2010 fostul Procuror General al României Gabriela Ghiţă (foto 2) a chemat în judecată DNA şi pe ex-procurorul şef al acestui parchet Daniel Marius Morar, pentru fapte cauzatoare de prejudicii (art. 998 şi următoarele din vechiul Cod civil; care se ragasesc în actualul art. 1357 şi următoarele din noul Cod civil) pentru vină de a da publicităţii unui comunicat de presă în care a fost acuzată de săvârşirea unor infracţiuni. Gabriela Ghiţă a indicat şi temeiul răspunderii personale a procurorului şef prin regulamentul de funcţionare al DNA care arată că acesta aprobă comunicatele de presă. Potrivit art. 69 (2) litera e) din Regulamentul de ordine interioară al DNA: „Biroul de informare şi relaţii publice… întocmeşte proiectele comunicatelor de presă, iar după aprobarea lor de către procurorul şef direcţie, le difuzează operativ mass-mediei“. Cu alte cuvinte, conform legii de funcţionare a DNA, procurorul şef aprobă şi răspunde pentru toate comunicatele de presă.

Gabriela Ghiţă a cerut daune morale de 100.000 lei şi a primit doar 25.000 lei, definitiv prin sentinţa civilă nr. 7560/30.09.2011 a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti-judecător Mariela Cornelia Antonovici şi decizia nr. 1094/19.04.2013. Tribunalul Bucureşti-Secţia a III-a Civilă – preşedinte complet judecător Mirela Pod.

Este interzis că un parchet să încalce prezumţia de nevinovăţie şi să pună oameni la zidul infamiei sub masca informării publicului!

DNA răspunde civil, material, împreună cu procurorul şef al parchetului, pentru toate aceste comunicate în care persoanele sunt acuzate de săvârşirea de infracţiuni. Termenul de prescripţie al acţiunilor civile este de 3 ani de la dată emiterii comunicatului de presă ori a defilării cu cătuşe prin faţă presei. Potrivit Constituţiei României şi a directivelor europene, orice persoană este considerată nevinovată până când împotriva să se pronunţă o instanţa de judecată, în mod definitiv.