Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Sandu Gabriel. La data când au fost săvârșite faptele acesta era ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale. El este acuzat de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în cursul anului 2009, inculpatul Sandu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României (comunicat nr. 572/VIII/3 din 24 martie 2015 – în această cauză Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, prin decizia penală nr. 162 din 03.10.2016, a hotărât condamnarea inculpatului Sandu Gabriel și a trei persoane la pedeapsa închisorii cu executare).

„La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta.

În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiți în condițiile descrise mai sus, inculpatul Sandu Gabriel ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România”, arată procurorii DNA.

Potrivit acestora, rrin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru.

„Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus, s-a dispus confiscarea aceleiași sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv)”, mai arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți De Casație și Justiție.