DNA a intrat pe fir! Trei angajaţi APIA sunt cercetați după ce ar fi cerut o mită de 3.000 de euro

Cei trei angajați ar fi cerut unui fermier 3.000 de euro mită, pentru a nu menţiona în raportul de control presupuse nereguli pe care le-ar fi constatat şi care ar fi atras restituirea către stat a unor subvenţii.

Aceștia sunt consilieri în cadrul APIA, respectiv Nicolae Viorel Anghel, Vasile Burdău-Iernilă şi Mihai-Alin Gligor, potrivit informații transmise vineri, 12 noiembrie, într-un comunicat al DNA.

Sunt cercetaţi pentru luare de mită şi au fost puşi sub control judiciar

Conform DNA, în cursul lunii octombrie, cu ocazia efectuării unui control pe teren, cei trei angajaţi i-ar fi cerut unui fermier, martor în cauză, suma de 3.000 de euro „pentru a nu menţiona în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor încasate de la APIA, aferente campaniilor din anii 2019 şi 2020, şi l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021”.

„În contextul menţionat mai sus, la data de 9 noiembrie 2021, inculpaţii Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin-Mihai ar fi primit o primă tranşă de bani (1.500 euro), restul fiind remişi de fermier în data de 11 noiembrie 2021 tuturor inculpaţilor, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, este scris în comunicat.

În acest context, suspecţii sunt cercetaţi pentru luare de mită şi au fost puşi sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.

Cum a pornit investigația?

Acțiunea a fost coordonată de Direcția Generală Anticorupție și ar avea ca punct de pornire denunțul unui om de afaceri care lucrează câteva zeci de hectare de teren în arendă în Sebiș. Potrivit, agrointel.ro fermierul în cauză lucrează 30 de hectare pe raza acestei localități și că nu ar fi singurele din exploatație, dar cu acea suprafață a intrat producătorul la control și i s-au blocat plățile.

Investigația a pornit în momentul în care agricultorul a reclamat faptul că echipa de control i-a cerut bani pentru a nu trece în raport o serie de nereguli descoperite și a-i permite astfel să-și încaseze subvenția. Doi dintre cei trei angajați APIA erau de la centrul din Ineu, și unul de la centrul județean Arad.

O primă tranșă din bani, 1.500 de euro, s-au dat săptămâna trecută, scrie sursa menționată, completând că fermierul a mai plătit o tranșă, tot de 1.500 de euro. Ultimul flagrant a fost organizat chiar lângă sediul APIA Arad, în parcarea unui supermarket.