Rusia ar putea ataca un stat NATO

Dmitri Rogozin, fostul vicepremier al Rusiei, a lansat cere ca armata rusă să atace Lituania, stat care este membru NATO. Propunerea de a efectua o invazie în Lituania a fost exprimată direct pe canalul personal de Telegram.

„A sosit momentul să tăiem un coridor către regiunea Kaliningrad.

Pentru ca cetățenii noștri să călătorească din Rusia în Rusia, vizele și alte permise de la autoritățile străine sunt intolerabile”, se spune în mesaj.

Conform informațiilor, cetățenii ruși beneficiază în prezent de călătorii fără viză prin Lituania, inclusiv cu trenul, în regiunea Kaliningrad.

Dmitri Rogozin a explicat, pe propriul său canal de Telegram, sursa frustrării sale. El a criticat faptul că în acest moment sunt discuții în Lituania despre posibila închidere a școlilor care predau în limba rusă.

Ministrul Educației de la Vilnius, Gintautas Jakstas, a propus o orientare către studiul limbilor europene. Asta, pentru a permite minorităților naționale să primească educație în limba lor maternă.

Cu toate acestea, șefa Departamentului Minorităților Naționale, Vaiva Vežalite-Pokladova, se opune excluderii limbii ruse. Ea a subliniat asta ar putea duce la marginalizarea unei naționalități.

Ea a îndemnat la menținerea oportunității copiilor de a-și exprima și aprecia identitatea națională. Până în prezent, Lituania nu a emis un comentariu oficial cu privire la amenințarea lui Rogozin.

SUA ar putea riposta cu arme nucleare

În situația în care Rusia ar ataca un stat aflat pe teritoriul NATO, mai mult ca sigur Statele Unite se vor implica în conflict.

Asta este declarația făcută de către Wesley Clark, fostul comandant suprem al trupelor NATO.

„Există pericolul unui răspuns nuclear din partea SUA. Problema este dacă NATO devine divizat pe tema aceasta și nu mai reușește să sprijine Ucraina așa cum se cuvine. Este important că acum există destule mijloace convenționale pentru a ține capăt ruşilor.

Dacă în Ucraina se înregistrează un eșec, ar putea apărea asemenea evenimente după 12-18 luni în țările baltice sau zonele României sau Poloniei. (…)

Deci fiecare dintre țările NATO trebuie să facă mai mult și asta cât de repede, să-și crească bugetul de apărare, să cumpere muniție, echipamente, să-și pregătească soldații, să poată muta echipamente și trupe acolo unde este nevoie. Și chiar dacă lucrurile astea se fac, nu se fac destul de repede”, a declarat Clark.