Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a lansat amenințări la adresa Ucrainei și Marii Britanii. El l-a atacat inclusiv pe ministrul britanic de Externe, David Cameron.

Oficialul rus a sugerat utilizarea unor „arme speciale” împotriva acestor țări. Declarațiile sale au generat îngrijorări cu privire la intensificarea tensiunilor geopolitice.

Medvedev își exprimă nemulțumirea încă de la începutul mesajului față de apelul lui Cameron de a susține Ucraina până la capăt. Fostul președinte al Rusie îl descrie pe ministrul din Marea Britanie ca fiind „un britanic obișnuit plictisitor”, cu care a lucrat când acesta a fost prim-ministru.

Dmitri Medvedev, atac fără precedent la adresa ministrului britanic de externe

Medvedev îl caracterizează pe Cameron ca fiind „un diavol tânăr ce se delecta cu poziția sa dobândită în mod neașteptat”, demarând astfel tirada sa la adresa ministrului britanic.

„Îmi amintesc destul de bine de acest tip. Am lucrat cu el când a devenit prim-ministru. Un britanic obișnuit plictisitor” care arăta ca „un diavol tânăr ce se delecta cu poziția sa dobândită în mod neașteptat”, își începe Medvedev, pe Telegram, tirada la adresa lui Cameron.

david cameron
David Cameron / SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia amenință Marea Britanie cu atacuri cu „un tip special de arme”

Dmitri Medvedev continuă apoi într-o încercare de a descuraja Occidentul să-și sporească sprijinul pentru Ucraina. Acesta avertizează că Rusia poate să efectueze atacuri cu „un tip special de arme” chiar pe teritoriul său.

„În anumite circumstanţe, răspunsul (la astfel de atacuri – n.r.) va fi îndreptat nu numai spre Kiev. Şi nu doar cu explozibili convenţionali, dar şi cu un tip special de arme”, a ameninţat actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Fostul președinte și premier rus a început apoi o justificare a exercițiului cu arme nucleare tactice anunțat de Ministerul rus al Apărării la granița cu Ucraina. Medvedev a afirmat că scopul exercițiilor planificate este să exerseze un astfel de răspuns la posibile atacuri similare.

Putin va ordona un exercițiu cu arme nucleare nestrategice

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat luni, prin intermediul platformei Telegram, că președintele rus Vladimir Putin a ordonat organizarea în viitorul apropiat a unui exercițiu cu arme nucleare nestrategice.

Acesta este un răspuns la presiunile percepute din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite. Exercițiul va implica în principal unități de rachete din Districtul Militar Sud al Rusiei și forțe navale.

În urma acestui anunț, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a dispus o inspecție a armelor nucleare tactice primite de la Rusia.

Liderul de la Kremlin a sugerat în mod subtil de mai multe ori că ar putea recurge la folosirea armelor nucleare. Statele Unite și alte țări occidentale, în general, resping astfel de amenințări. Ele asigură că nu au observat nicio schimbare semnificativă în politica nucleară a Rusiei. Pe de altă parte, Kievul interpretează aceste amenințări ca fiind o încercare de a demoraliza și descuraja Occidentul.