Conform site-ului Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) firma Alpiq AG din Zurich a cerut pe 23 iulie 2019 o anulare parțială a hotărârii emise în noiembrie 2018 și a depus pe 14 februarie 2020, prin intermediul firmei de avocatură care îi reprezintă, un memoriu de anulare. În replică, România a depus un contra-memoriu prin casele de avocatură care reprezintă statul român, un contra-memoriu la data de 26 iunie 2020.

Decizia din noiembrie 2018

După 4 ani, statul român câștiga arbitrajul cu Alpiq, beneficiar de energie electrică ieftină de la Hidroelectrica. România primea câștig de cauză după ce elvețienii au demarat litigiul în 2014, după rezilierea contractelor de vânzare de energie dintre compania de stat Hidroelectrica, controlată de minister, și două subsidiare românești ale acestora, Alpiq Romindustries SRL și Alpiq Romenergie SRL. Contractele în cauză fuseseră reziliate în anul 2012, atunci când producătorul de energie a intrat în insolvenţă.

„Ministerul Energiei a primit câștig de cauză într-un proces deschis de compania elvețiană Alpiq AG la ICSID. În această dispută, pretențiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei. Justiția a dovedit că este imparțială și nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obține această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, declara ministrul Energiei de la acea vreme, Anton Anton.