Astfel, au fost respinse pretențiile financiare pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu producătorul de energie Hidroelectrica.

Hidroelectrica salută hotărârea tribunalului arbitral internaţional de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la investiţii), prin care au fost respinse pretenţiile financiare ale Alpiq AG față de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Practic, prin hotărârea pronunţată în data de 9 noiembrie, instanţa a acordat câştig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveţia de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Alpiq AG a deschis în anul 2014, după o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, procedura de arbitraj internaţional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994).

În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat, între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil. Toate capetele acţiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

Patronul firmei elvețiene este Bogdan Buzăianu, scrie Realitatea.net.

Jurnalistul Dan Andronic scria recent că Florian Coldea nu o duce deloc rău acum, și-a înființat o firmă de consultanţă, este într-un turneu de promovare, caută clienți. Este sprijinit de omul de afaceri Bogdan Buzăianu care, până nu demult, avea probleme penale. Nu s-a mai auzit nimic despre dosarele lui Buzăianu, în schimb au fost văzuți împreună la Crans Montana. Ciudat, pentru că Florian Coldea era destul de tăcut, nu era expansiv și asta îi dădea un aer misterios”.

Mai mult decât atât, publicația Adevărul informa în 2011: Bogdan Nicolae Buzăianu, prin intermediul mai multor firme de furnizare de energie controlate în mod direct sau indirect, a contractat în perioada 2001-2004 aproximativ 60% din energia produsă de Hidroelectrica. Contractele au fost încheiate ferm şi pe o perioadă de 10 ani. Principalele firme controlate de Buzăianu care au încheiat contracte preferenţiale cu Hidroelectrica sunt Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy şi Energy Financing team.

 

Sub pretextul renegocierii condiţiilor păguboase din contractele cu băieţii deştepţi (incriminate formal, dar păstrate de toţi directorii Hidroelectrica şi miniştrii de resort de-a lungul timpului), în aprilie 2010, în urma „negocierilor” cu Mihai David – director general al producătorului hidroenergetic până la sfârşitul anului trecut furnizorii de energie amintiţi mai sus au obţinut prelungirea contractelor respective până în anul 2018, precum şi suplimentarea cantităţilor de energie electrică, în medie cu 13%.

Practic, deşi preţurile au fost majorate faţă de nivelul iniţial din 2001-2004, prin intermediul acestor contracte, grupul de firme controlat de omul de afaceri elveţian şi-a prezervat poziţia de furnizor semnificativ pe piaţa autohtonă, asigurându-şi o profitabilitate estimată la aproximativ trei miliarde de euro. Suma se regăseşte oglindită ca pierdere pentru Hidroelectrica”.

În plus, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a scris pe Facebook că fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, și Bogdan Buzăianu au fost recent în Elveția, unde ar fi încercat să îi facă lobby lui Dacian Cioloș pentru a ajunge președinte în 2019.