O anumită pensie va fi eliminată. În conformitate cu noua Lege a pensiilor din România, viitorul sistem va cuprinde patru categorii de pensii, în loc de cele cinci existente până în prezent. Principala modificare constă în eliminarea unei tipologii de pensie. E  vorba de pensia anticipată fără penalizări. Această categorie va fi înlocuită de pensia anticipată cu penalizări, conform prevederilor noii legi a pensiilor.

Cu alte cuvinte, conform noului sistem, în România vor exista patru categorii de pensii. E vorba de pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Pensie anticipată cu penalizare, din 2024

Pensia pentru limită de vârstă poate fi cerută de către cetățenii români care îndeplinesc criteriile de vârstă standard pentru pensionare și au atins stagiul minim de cotizare.

Pensiile anticipate vor fi disponibile doar cu penalizări. Ele vor înlocui varianta actuală fără penalizări. O schimbare semnificativă constă în menținerea unui singur tip de pensie anticipată, în contrast cu prevederile actuale ale Legii 263/2010 privind pensiile. Acestea specifică două tipuri distincte.

Eliminare importantă prin noua Lege a pensiilor

Prin urmare, viitoarea lege a pensiilor elimină pensia anticipată fără penalizări. Această modificare duce la eliminarea posibilității de a solicita pensia anticipată fără penalizări. De asemenea, se fac ajustări esențiale în privința vârstei standard de pensionare. Aceasta va fi de 65 de ani pentru ambele sexe începând cu anul 2035.

Viitoarea pensie anticipată va fi acordată cu maximum cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare. Ea va fi destinată persoanelor care au cotizat peste stagiul complet prevăzut conform proiectului de lege.

pensionar
Bani pentru pensionari/SURSA FOTO: Dreamstime

Cine primește bani în caz de deces sau invaliditate

Pensia de invaliditate va fi acordată românilor ale căror capacități de muncă sunt afectate din diverse motive, fie ele legate de accidente de muncă și boli profesionale, fie de alte afecțiuni și accidente.

Pensia de urmaș va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar. Ea poate fi acordată și unei persoane care îndeplinea condițiile necesare pentru a primi o pensie. Conform reglementărilor, soțul supraviețuitor va avea dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții sale. Acest lucru se petrece în momentul în care atinge vârsta standard de pensionare, în cazul în care durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, potrivit antena3.

Toți cei care vor să știe când se pot pensiona, pot accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. După ce se va introduce data nașterii și sexul, se poate știi data potențială de pensionare.