Dispar pașapoartele? Comisia Europeană, în cooperare cu statele membre, dezvoltă programul „Legitimația digitală de călătorie”.

Așadar, din 2024, nu va mai trebui să iei pașaportul cu tine atunci când călătorești spre anumite destinații. Prima țară care a pus în practică acest plan este Finlanda.

Finnair renunță la pașapoartele în format fizic

Poliția de frontieră finlandeză a anunțat că în locul pașaportului fizic, pasagerii de la Aeroportul Helsinki vor putea să prezinte o legitimație digital pe telefon. Pasagerii Finnair zboară spre Londra, Edinburgh și Manchester utilizând legitimația digitală de călătorie (DTC). Scopul este reducerea timpului de așteptare la coadă și îmbunătățirea experienței de călătorie.

Proiectul pilot DTC este un parteneriat între Finnair și poliția finlandeză. Acesta se desfășoară până la sfârșitul lunii februarie 2024 la Helsinki. În prezent, pot participa numai cetățenii finlandezi.

Însă alte state vor urma exemplul țărilor nordice. De exemplu, aeroportul Changi din Singapore a anunțat săptămâna trecută că va renunța la pașaport anul viitor. Tehnologia biometrică și recunoașterea facială se vor utiliza pentru a permite pasagerilor să zboare fără pașapoarte sau cărți de îmbarcare.

Documentul de care vor avea nevoie românii care călătoresc în Marea Britanie

Românii care vor să călătorească de anul viitor în Marea Britanie trebuie să respecte neapărat noua procedură.

Aceasta nu se aplică doar cetățenilor români, ci tututor celor care doresc să intre pe teritoriul britanic.

Orice persoană care dorește să ajungă în Marea Britanie va trebui să solicite un Permis Electronic de Călătorie. Acesta este cunoscut și sub numele de Electronic Travel Authorisation și se poate găsi prescurtat drept ETA.

Permisul electronic de călătorie va fi implementat din data de 15 noiembrie. Cei care vor trebui să-l solicite de atunci sunt cei care vin din Qatar.

Odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai mulți cetățeni vor trebui să solicite permisul electronic de călătorie.

Așadar, din februarie anul viitor, alți cetățeni vor trebui să solicite documentul. Este vorba despre cei care vin din:

  • Bahrain
  • Iordania
  • Kuweit
  • Oman
  • Arabia Saudită
  • Emiratele Arabe Unite

Documentul ETA pentru a intra în Marea Britanie

Se estimează că la finalul anului viitor vor avea nevoie de ETA și cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene. Aici intră, bine înțeles, și România.

Cei care vor pleca în această țară trebuie să știe procesul pentru a intra în posesia unui ETA.

În primul rând, este nevoie de completarea unui formular online pe o platformă special creată pentru acest document. În formular se va trece numele, data nașterii, țara de origine și detalii privind călătoria. Procesul va dura în jur de 10-15 minute.

În al doilea rând, trebuie plătită și o taxă de 10 lire sterline.

Documentul este valabil doi ani de la aplicare. În ceea ce îi privește pe cei mici, ei au nevoie de un permis individual pentru intrarea în Marea Britanie.