Marcel Boloș este de părere că România nu trebuie să elimine pensiile speciale

Ministrul Fondurilor Europene a susținut că pensiile speciale există în toată UE, iar autoritățile trebuie să clarifice în fața Comisiei Europene că în România nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale sau de serviciu.

„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică. Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele, sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm.

Trebuie căutată o soluție de mijloc și trebuie un mecanism care trebuie să fie echilibrat, nici să cădem în extrema aia în care să zicem pensiile speciale să fie eliminate. Cred eu că o cale de mijloc este necesară ca să ieșim din acest impas.

Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională. Așa cum arată acum decizia Comisiei noi ca stat membru putem spune că noi în legislația națională, nu avem, avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu și acesta este primul lucru pe care trebuie să îl avem cu Comisia. Și este important ca la nivelul politic acest lucru să se discute. Nu cred că vreun guvern sau parlament din UE ar lua o astfel de decizie”, a declarat Marcel Boloș.

Amintim că declarația lui Marcel Boloș a venit în contextul în care România are de îndeplinit un jalon din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul acestui an.

Noul președinte al CCR spune că deciziile cu privire la pensiile speciale trebuie să fie echilibrate

În altă ordine de idei, amintim că noul președinte al Curții Constituționale a spus anterior, în cadrul unui podcast de la Aleph News, că deciziile CCR cu privire la pensiile speciale trebuie să fie echilibrate şi să țină cont de realitățile socio-economice.

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio-economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură.

La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat Marian Enache la Aleph News.