Disensiuni în Parlament privind PNRR. Tensiunea a fost maximă pe parcursul zilei de miercuri, la dezbaterea PNRR în Parlament.

Senatoarea Diana Șoșoacă a recitat versuri din celebra poezie Scrisoare III, a lui Mihai Eminescu, dar i-a fost tăiat microfonul.

Disensiuni în Parlament privind PNRR. Dan Barna laudă documentul

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru ratificarea Tratatului EURATOM.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 370 de parlamentari.

Premierul Florin Cîţu a avut la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea PNRR, iar fiecare grup parlamentar  și-a putut exprima punctul de vedere.

”La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegii de la PSD au putut să consulte programul în extenso, au văzut ce conţine, alocările pe fiecare domeniu, adică au existat aceste consultări care există de multe luni de zile şi în cadrul coaliţiei.

Ratificarea deciziei EURATOM

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.

S-au înregistrat 378 de voturi „pentru” două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre.

Prevederi direct aplicabile statelor membre

Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.

„Astăzi, în Parlamentul României, a fost un moment foarte important, aş spune un moment istoric. (…) Prin acest vot, şi mă bucur că în cele din urmă înţelepciunea a izbândit şi a fost un vot covârşitor în favoarea ratificării acestui tratat, România ar rămâne în continuare un beneficiar major important al acestei poziţii pe care o avem din 2007, de membru al UE, cu toate beneficiile care rezultă din această poziţie, una dintre ele exact acest PNRR”, a afirmat Dan Barna la Parlament.

El a adăugat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi făcut public de pe data de 2 iunie, imediat după ce va fi transmis la Comisie, iar premierul a prezentat în Parlament o sinteză a acestuia, liniile generale fiind cunoscute.

Crește contribuției României la Uniunea Europeană

Tratatului EURATOM prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană. De ratificarea tratatului depinde accesarea de fonduri în toate statele UE prin mecanismul de redresare și reziliență.

Până în acest moment, doar 5 state nu au adoptat decizia privind resursele proprii ale UE: România, Polonia, Austria, Olanda și Ungaria.

PSD a solicitat o pauza de 30 de minute, înaintea votului pentru ratificarea Tratatului EURATOM. Marcel Ciolacu a precizat că PSD consideră că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost prezentat.

S-au opus ratificării parlamentarii AUR, care au părăsit sala.

 

Barna: ”Infrastructura devine cu adevărat o prioritate asumată”

Domnul Ciolacu vorbea de viziune. Cum să spui că nu exista viziune în programul României când pentru prima dată infrastructura devine cu adevărat o prioritate asumată, nu doar declarativ, ci şi prin sumele alocate.

Sunt 7,6 miliarde de euro – suma alocată pentru infrastructura rutieră şi feroviară, existând într-adevăr din acest moment o perspectivă realistă de a avea lucrări importante despre care până acum vorbeam în birouri de minister pe părţi.

De asemenea, vorbim de o viziune privind sănătatea, se vor construi spitale. Avem 3,6 milioane pe educaţie, cea mai importantă alocare care a existat în bugetele României de după 1989″, a explicat vicepremierul Dan Barna.

Orban acuză ”aberații” din partea Opoziției

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că s-a discutat despre majorarea vârstei de pensionare în următorii ani, subiect care nu este „nou pe piaţă”, dar nu s-a luat o decizie, menţionând că în programul de guvernare există printre priorităţi reforma sistemului de pensii.

El a afirmat că nu există solicitări din partea Comisiei Europene privind luarea unor anumite măsuri, adăugând că a auzit mai multe „aberaţii” în acest sens din partea Opoziţiei.

„Facilitatea de redresare şi rezilienţă decisă la nivel european, pentru a putea fi implementată, este indispensabilă ratificarea de către toate parlamentele ţărilor Uniunii Europene a acestei modificări a Tratatului.

Fără ratificarea de către Parlament, inclusiv de către Parlamentul României, această enormă şansă de relansare economică care este reprezentată de facilitatea de redresare şi rezilienţă nu ar fi putut să intre în implementare.

Mă bucur că, în ciuda unor frecuşuri, în ciuda unor tălpi, în ciuda foarte multor discuţii, Parlamentul României şi toate formaţiunile politice care au fost prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate şi, prin acest vot, am arătat că noi suntem ţara Uniunii Europene şi că noi vrem să susţinem toate planurile de la nivel european care urmăresc relansarea economică şi rezilienţa”, a afirmat Orban la Parlament.

AUR nu girează PNRR

AUR nu trebuie să gireze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi este doar parţial de acord cu sumele prevăzute în acesta, respectiv cu fondurile nerambursabile, a declarat, miercuri, copreşedintele partidului George Simion.

„Nu suntem mulţumiţi de simulacrul de dezbatere care a avut loc în Parlament şi luăm atitudine. Nu suntem mulţumiţi de faptul că se va condiţiona, pe model FMI, acest împrumut de 15 miliarde de euro. Repet, noi suntem doar parţial de acord cu sumele prevăzute în PNRR.

Suntem de acord cu fondurile nerambursabile, dar noi şi Italia suntem singurele ţări care se împrumută în grad maxim.

Atât timp cât nu ni s-a prezentat fişa de calcul, cât nu ni s-au prezentat investiţiile, punct cu punct, pentru care trebuie să ne împrumutăm cu 15 miliarde de euro, AUR consideră că nu trebuie să girăm planul acestui Guvern”, a afirmat Simion, la Palatul Parlamentului.

Sursa foto: Capital.