'O atenţie specială a fost acordată proiectului Nord Stream 2. Cele două părţi au subliniat că acest gazoduct va asigura livrări de încredere de gaze naturale ruseşti către piaţa europeană şi va fi un element important pentru securitatea energetică a UE. Părţile au discutat de asemenea despre chestiunile operaţionale legate de schimbul de active dintre Gazprom şi OMV', se arată în comunicatul de presă.

În luna decembrie 2016, cele două companii au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia. Acordul depinde de semnarea documentelor finale şi aprobarea organismelor de reglementare.

De asemenea, în comunicatul Gazprom se precizează că Alexey Miller şi Rainer Seele au discutat şi despre livrările de gaze naturale ruseşti în Austria, care au crescut cu 37,9% în 2016 comparativ cu 2015, până la 6,1 miliarde metri cubi. În plus, în luna ianuarie 2017 livrările Gazprom în Austria au crescut cu 109,8% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Mai multe ţări europene, în special Germania, şi-au manifestat sprijinul pentru proiectul 'North Stream-2' în timp ce altele, precum Polonia, se opun intenţiei Gazprom de a creşte livrările de gaze prin conducta Nord Stream. AGERPRES