Conceptul său este unul simplu și cu adevărat periculos. În discursul său de politică economică, candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, s-a referit la modele de impozitare, la costurile îngrijirii copiilor, la locurile de muncă și desigur, din nou, la cum va face el din nou America la fel de puternică cum era mai demult.

În centrul discursului său de o oră s-a aflat însă proiectul unei Americi care, dacă va deveni realitate, va distruge actuala ordine mondială așa cum o cunoaștem. Donald Trump a prezentat pentru țara sa o viziune în care SUA nu se mai simt datoare să-și respecte obligațiile asumate în parteneriatele actuale, în care Washington-ul va încheia doar tratate comerciale de care vor beneficia strict americanii, în care protecția mediului nu mai contează și în care se va renunța la toate regulile care ar împiedica statul american și pe cetățenii săi să prospere financiar cu orice preț.

Gata cu obligațiile din cadrul alianțelor

O țară care se va pune pe sine pe primul loc, indiferent de consecințe. Trump vehiculează o viziune economică izolaționistă care este de fapt opusul stării de fapt din prezent. Autarhie și izolare, în locul globalizării. Pe baza convingerii că SUA sunt oricum destul de mari și puternice pentru a face față, fără să aibă nevoie de alianțe – nici economice, nici militare. Iar cine îi deranjează pe americani în izolarea lor va fi cel puțin pedepsit, dacă nu distrus.

Donald Trump a pierdut mult teren în ultimele săptămâni în fața contracandidatei democrate Hillary Clinton. După ce cei doi s-au aflat mult timp la egalitate în sondaje, după Convenția democrată și pe fondul erorilor comise de Trump, Clinton s-a distanțat de republican cu 10%. De aceea, discursul economic susținut de Trump la Detroit a fost urmărit cu deosebit interes. Trump trebuia să convingă nu doar prin conținut, ci să și dovedească că este în stare să se comporte conform așteptărilor faţă de un președinte.

Deraieri pe Twitter

Ceea ce a și făcut – după ieșirile în decor pe Twitter din ultimele luni, la Detroit el a arătat că își poate păstra calmul, în pofida unei acțiuni de protest care a întrerupt de 14 ori discursul său. A citit mai departe cuminte de pe prompter și a urmat planul de desfășurare al evenimentului.

Conținuturile însă au fost mult mai problematice. Viziunea sa economică și de politică externă nu este deloc pe placul a numeroși republicani de frunte. Lideri republicani care sunt convinși de necesitatea NATO și a comerțului liber. Doar Donald Trump nu aude aceste voci ale rațiunii. Ba chiar a dovedit că nu este dispus să cedeze un milimetru din concepțiile sale ultranaționaliste, chiar dacă pierde în continuu teren în sondajele de opinie.

Vulnerabilitatea populației

Trump știe că nimeni nu îi mai poate lua acum candidatura republicană. De aceea se bazează în acest moment pe vulnerabilitatea alegătorilor. Știe să speculeze la maxim temerile de viitor ale oamenilor, ca să se prezinte apoi pe sine ca salvator, cu un concept simplist, dar de efect: dacă ne pasă doar de țara noastră, indiferent de consecințe, atunci o să ne meargă bine.

Discursul său ar trebui să-i neliniștească pe mulți în lumea întreagă. Nu doar pentru că a arătat în premieră că este gata să folosească propagandistic în beneficiul viziunii sale naționaliste și teme complexe precum sistemul de impozitare. Trump pare că savurează noua sa aură prezidențială. De unde până unde ideea că ar fi gata să arunce prosopul.

Trump este un jucător, dar este și un luptător, unul care vrea neapărat să câștige. Acest om vrea puterea și vrea să facă uz de ea.