„Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care să s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate persoane de contact, pentru care să pregătească deja, în avans, deciziile de stabilire a izolării la domiciliu, pe perioada de 14 zile”, a transmis Ludovic Orban.

Momentul intrării în vigoare

Premierul a cerut ca baza de date să fie pregătită în momentul intrării în vigoare.

„Practic, le-am solicitat să se pregătească pentru momentul intrării în vigoare, adică marți, astfel încât ei deja să aibă baza de date și pregătite, inclusiv din punct de vedere al sistemelor informatice și al posibilității de a emite într-un timp cât mai rapid, decizii.

De asemenea, vom mai organiza o videoconferință și de asemenea, voi avea o întâlnire la Ministerul Sănătății, cu Colegiul Ministerului Sănătății, săptămâna viitoare, luni, astfel încât să detaliem toate măsurile care trebuie luate”, a adăugat premierul.

Evaluarea necesarului de resurse umane

Orban a spus că direcțiile de sănătate publică, serviciile de ambulanță județene, inspectoratele pentru situații de urgență și prefecturile au nevoie de întăriri și de resurse umane suplimentare.

„De asemenea, le-am spus să fie pregătiți, să își facă evaluarea necesarului de resurse umane, pentru că este clar că direcțiile de sănătate publică, serviciile de ambulanță județene, inspectoratele pentru situații de urgență, chiar și prefecturile au nevoie de întăriri, au nevoie de resurse umane suplimentare pentru a putea să își îndeplinească toate obiectivele pe care le au în contextul bătăliei împotriva epidemiei”, a adăugat premierul.

Să fie pregătiți și să solicite, imediat ce intră în vigoare legea, persoanele de care au nevoie, cu specializările: medici epidemiologi, medici infecționiști asistente medicale. Să se gândească unde pot să găsească în rețeaua școlară, în spitale, să zic, la casele județene de sănătate? Persoane cu pregătirea necesară, astfel încât deciziile de asigurare a detașărilor, pentru completarea efectivelor să fie cât mai rapide”, a conchis acesta.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea