Viktor Orban renunță la veto-ul împotriva celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni destinat Rusiei

Viktor Orban, învins de UE? Ungaria a venit cu o veste bună pentru Bruxelles după o serie de conflicte cu Uniunea Europeană în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei.

Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, a afirmat că Budapesta nu își va mai menține veto-ul împotriva celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni europene care vizează Rusia.

El a subliniat că toate obiecțiile care nu corespund intereselor Ungariei au fost rezolvate în etapa de discuții, drept urmare nu ar mai avea sens împotrivirea ungarilor.

Cu toate acestea, el a precizat că Ungaria nu consideră că UE ia decizia corectă în această problemă.

Szijjarto a făcut aceste afirmații în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, conform TASS.

„În stadiul de pregătire a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni, a fost posibil să se excludă din el toate elementele care ar fi fost contrare intereselor economice ale Ungariei.

Prin urmare, considerăm că, din acest punct de vedere, utilizarea unui drept de veto nu ar avea sens. În același timp, cred că Uniunea Europeană ia o decizie greșită”, a declarat Szijjarto.

ministrul de Externe din Ungaria
Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Ungaria crede că al 13-lea pachet este o greșeală din partea Uniunii Europene

Oficialul maghiar consideră că decizia de a introduce al 13-lea pachet de sancțiuni este greșită pentru UE. Mai mult decât atât, el este de părere că este o greșeală să fie introduse atât pachetul actual de sancțiuni, cât și cel precedent, al 12-lea.

Conform opiniei sale, sancțiunile îndreptate împotriva economiei ruse au provocat mai multe prejudicii Europei. În acest context, el a menționat că resursele energetice ruse continuă să fie furnizate Uniunii Europene, dar prin intermediul unor țări terțe și la prețuri mai ridicate.

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se implică activ în elaborarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Oficialii UE vor ca acest pachet să fie adoptat odată cu debutul celui de-al doilea an al conflictului armat din Ucraina, pe 24 februarie.

Bloomberg anunță că noul pachet de sancțiuni va include următoarele măsuri:

1. Consolidarea restricțiilor comerciale.

2. Extinderea listelor negre cu persoane și entități sancționate.

3. Intensificarea monitorizării

Amintim că cel de-al 12 pachet de sancțiuni includea, spre exemplu, și:

1. Interdicția directă a importurilor rusești de diamante neindustriale, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

2. Interdicția treptată a importurilor de diamante din țări terțe, începând cu luna martie, în conformitate cu țările din Grupul celor Șapte (G7).

3. Înăsprirea cerințelor privind dovezi pentru companiile care pretind că respectă plafonul de preț al petrolului rusesc din G7.

4. Adăugarea de măsuri pentru a împiedica Rusia să obțină bunuri cu dublă utilizare, prin obligarea companiilor din UE să solicite contrapartidelor lor să semneze contracte care să interzică reexportul către Rusia.