Analistul politic din Republica Moldova, Dionis Cenușa, a vorbit recent, în contextul ezultatelor alegerilor parlamentare anticipate de duminică, că există marele risc ca țara sa să înregistreze o răcire a relațiilor cu Federația Rusă, transmite Tribuna.md.

Astfel, după ce alegerile au fost câștigate cu peste 50% de partidul Maiei Sandu, PAS, lucrurile se vor schimba în țara vecină României.

Moldova intra într-o nouă etapă

„Moldova intră într-un ciclu politic nou, în care accentul va fi pus pe reformele structurale și combaterea corupției mari, care vor permite atragerea asistenței și investițiilor din Occident. Este cert că agenda europeană va deveni mai puternică decât oricând în trecut. Succesul electoral al PAS se va solda cu o majoritate pro-UE în parlament și cu un guvern puternic ancorat în vectorul European”, a transmis acesta, într-o analiză publicată recent.

Răcire a relațiilor cu Federația Rusă

Odată ce caracterul pro-occidental al Moldovei sub guvernarea „galbenă” se va pronunța și va ieși în evidență, a explicat Cenușa, o răcire a relațiilor cu Rusia care pare inevitabilă, în mare parte din cauza deciziilor adoptate de cea din urmă.

„Retorica geopolitică din Parlament dezvoltată de opoziția pro-rusă va încerca să capitalizeze pe diviziunile geopolitice existente în societate. Anume din acest motiv, relația cu Rusia nu trebuie abandonată în niciun caz, ci din contra reparată. Având în vedere legitimitatea electorală puternică obținută de PAS, Președintele Sandu poate începe o diplomație mai fermă în direcția Moscovei, în care să predomine argumentul că Moldova vrea relații constructive cu Estul, dar cursul de integrare europeană este ireversibil și necondiționat”, a mai spus analistul politic.

sursa foto: tribuna.md